Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Денят на пчеларите

Проблеми трансформират пчеларството от професия с традиции в хоби

Снимка: БГНЕС

Броят на българите, посветили сърцето, любовта и времето си на пчелите, става все по-малък. Причината за това е, че пчеларството в България се намира в сериозна криза. В деня за почит на св. Харалампий - покровител на пчеларите, градинарите и овощарите, търсим корените на проблема, които не са еднопосочни. От една страна, нерегламентираното използване на пестициди продължава да унищожава популацията на пчелите. От друга, заетите в сектора се нуждаят както от сериозно финансово подпомагане, така и от държавна политика, която да изведе пчеларството сред приоритетите в областта на земеделието.

През последната година, пчеларите в България се сблъскаха за пореден път с тези проблеми, които все повече се задълбочават:

"2020 година беше доста лоша за сектора, поне по три причини - отбелязва Явор Кирилов, наследил занаята от своя дядо, почти от детска възраст.

На първо място, това са метеорологичните условия. Пролетта беше много суха, след това последва студено лято и тези два фактора повлияха много на медосбора. Вторият фактор е вносът на безакцизен или нискоакцизен мед от Китай и Украйна, което подбива цената на българския мед. След това той се продава като български, което е абсурдно. Третата причина, разбира се, са проблемите в страната. Изкупната цена на меда на дребно може да бъде между 8 и 15 лева, но на едро е в диапазона между 2,50 и 4 лева."

Според Явор, вносът на мед от трети за ЕС страни, каквито са Украйна и Китай, може да бъде ограничен. За тях не би трябвало да важат преференциите на пазара в общността.

За Украйна има известно изключение, тъй като Съюзът води политика за  подпомагане на украинската икономика. Друг съществен проблем пред пчеларите са предстоящите промени в Наредбата, засягаща директните доставки на малки количества суровини и храни от животински произход.

„В проекта за промяна на наредбата се забраняват няколко неща - обяснява Явор Кирилов. - Едно от тях е пчеларите да продават меда, извън територията, на която е регистриран пчелинът. Т. е. ако поискате да си купите манов мед от Странджа, вие няма да можете да си го поръчате с доставка, а трябва да пътувате, за да си го вземете. Същата наредба ограничава количеството мед, което един производител има право да продаде - до 2 тона“.


Заради своето качество, българският мед е търсен изключително много и на европейския пазар. Една от причините за високата оценка, която получава навън, е и разнообразието от билки, които растат у нас и придават характерния му вкус. Опитите за промяна на досегашните условия за производство и търговия с мед и пчелни продукти, както и редица други проблеми в сектора съсипват пчеларството, практикувано у нас с гордост от столетия. Днес, то се превръща по-скоро в хоби, носещо известен допълнителен доход.

Снимки: Facebook / Явор Кирилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Започна строителството на ГКПП „Струмяни – Берово“

Реалното изпълнение на проекта за строителство на граничния пункт "Струмяни-Берово" между България и Република Северна Македония е вече в ход. Това стана ясно на информационна среща в Благоевград по стратегическия проект.  Инвестицията е на стойност..

публикувано на 26.03.24 в 19:20
 Калин Стоянов

Аерогарите са готови за влизане в Шенген по въздух

Вътрешният министър Калин Стоянов се увери на място в готовността на аерогарите за влизането на България в Шенген по въздух от 31 март. От тази дата всички граждани, които пристигат от държави членки на Шенген, няма да подлежат на паспортна проверка. Те ще..

публикувано на 26.03.24 в 17:48

INSAIT е сред водещите световни институти работещи над изкуствения интелект

Българският институт INSAIT направи исторически пробив с 16 статии на конференцията CVPR- най-цитираният форум за изкуствен интелект и компютърно зрение в света. Успехът нарежда страната сред първите десет в Европа, съобщи пресцентърът на Министерството на..

публикувано на 26.03.24 в 15:54