Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пчеларите празнуват в деня на св. Харалампий

Снимка: pravoslavieto.com

На 10 февруари православната църква отдава почит на св. Харалампий Чудотворец от Магнезия. Според народното поверие св. Харалампий е господар на болестите, главно на чумата. Приема се като покровител на меда и пчеларите. Защото когато епископът е затворен в тъмница, след жестоки мъчения е излекувал раните си с мед.

На този ден хората донасят мед в храмовете, който се освещава и се пази през цялата година за лек против шарка, обриви и други болести. За празника се месят питки, мажат се с мед и се раздават за здраве. Българските пчелари честват деня като свой зимен професионален празник.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

45 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов

Три самолета ще прелетят днес над Ловеч към 17:30 часа, за да отправят въздушен поздрав по случай 45-годишнината от полета на първия български космонавт . Самолетите ще излетят от авиобаза "Долна Митрополия" и ще преминат във формация..

публикувано на 10.04.24 в 06:10
Отец Петко Вълов

Униатската църква в България има нов предстоятел

Папа Франциск назначи отец Петко Вълов за епарх на епархия „Св. Йоан XXIII“ на вярващите католици от византийски обред в България, предаде „Ватикан Нюз“. Светият отец е приел оставката на Н. Пр. Христо Пройков, предава БТА. Новият..

публикувано на 09.04.24 в 11:19

Пътуване във времето в "Долината на тракийските царе"

Археологическият комплекс “Долината на тракийските царе” в град Шипка днес ще официално отваря врати.   "Той е първият по рода си в страната, а целта му е да представи в пълнота и да развие тракийската култура и изкуство в района на..

публикувано на 09.04.24 в 09:35