Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

15 години от откриването на института "Сервантес" в София

София, 2006 г. Тогавашният престолонаследник и настоящ крал на Испания Фелипе и съпругата му Летисия на официалното откриване на института "Сервантес" в София.
Снимка: Facebook / Посолството на Кралство Испания в РБ

Днес се навършват 15 години от официалното откриване в София на представителство на испанския институт "Сервантес". На церемонията през 2006 г. присъстват президентът на България Георги Първанов, престолонаследникът на Испания принц Фелипе, генералният директор на институт "Сервантес" Сесар Антонио Молина, министър-председателят Сергей Станишев,  министърът на образованието и науката Даниел Вълчев, кметът на София Бойко Борисов и др. 

Институтът "Сервантес" е създаден през 1991 г. в Испания с цел разпространение и популяризиране на испанския език, както и културата на испаноговорящите страни. Към момента на откриването си филиалът в България е най-голямото представителство на института за Югоизточна Европа, който има свои филиали в 56 града в 37 страни в света.


Още от категорията

Писателят Георги Господинов с поредна международна награда

Българският писател Георги Господинов е получил наградата на фестивала "Узедомски литературни дни",  информира БНР "Хоризонт ". Литературният форум е кръстен на името на германския остров Узедом, разположен във водите на Балтийско море, събиращ границите..

публикувано на 17.04.21 в 19:53

Призът за кино на Европейския парламент – с ново лице

Знаете ли, че Европейският парламент е единствената подобна институция, която, заедно с Европейската филмова академия, присъжда награда за кино. Учредена през 2007 година като символ на ангажимента на ЕП към културата на стария континент,..

публикувано на 14.04.21 в 13:59

Изложбата "Между две епохи“ представя художника Андрей Даниел

Специална експозиция ще представя творчеството на художника Андрей Даниел в Софийската градска художествена галерия до 13 юни. Откриването е днес в 17.00 ч. Изложбата е специална, защото е замислена още през 2019 г. и дори художникът започва..

публикувано на 13.04.21 в 05:25