Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

15 години от откриването на института "Сервантес" в София

София, 2006 г. Тогавашният престолонаследник и настоящ крал на Испания Фелипе и съпругата му Летисия на официалното откриване на института "Сервантес" в София.
Снимка: Facebook / Посолството на Кралство Испания в РБ

Днес се навършват 15 години от официалното откриване в София на представителство на испанския институт "Сервантес". На церемонията през 2006 г. присъстват президентът на България Георги Първанов, престолонаследникът на Испания принц Фелипе, генералният директор на институт "Сервантес" Сесар Антонио Молина, министър-председателят Сергей Станишев,  министърът на образованието и науката Даниел Вълчев, кметът на София Бойко Борисов и др. 

Институтът "Сервантес" е създаден през 1991 г. в Испания с цел разпространение и популяризиране на испанския език, както и културата на испаноговорящите страни. Към момента на откриването си филиалът в България е най-голямото представителство на института за Югоизточна Европа, който има свои филиали в 56 града в 37 страни в света.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Центърът за подводна археология е кандидат за Център за подводно и световно наследство

Министърът на културата Кръстю Кръстев изпрати до Ернесто Отоне, помощник-генерален директор за култура на ЮНЕСКО, кандидатурата, с която дейността на българския Център за подводна археология да бъде разширена до категория 2 на Център за подводно и световно..

публикувано на 03.04.24 в 17:51
Проф. Минко Балкански

В Париж представят филм за проф. Минко Балкански

В галерията на Българския културен институт в Париж ще бъде представен документалния филм “Моето име е Минко”. Събитието е в сряда, 3 април, от 19:00 ч. Лентата е посветена на проф. Минко Балкански и представлява своеобразна изповед за дългия път на едно..

публикувано на 03.04.24 в 07:30

Филм разказва в Брюксел за спасението на българските евреи

В Европейския парламент в Брюксел представят късометражния игрален филм "Хени. Приятелството – смисъл и спасение", съобщават продуцентите от Центъра за еврейско-българско сътрудничество "Алеф". Създателите на творбата гостуват в европарламента..

публикувано на 03.04.24 в 07:05