Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 340

Снимка: ЕПА/БГНЕС

България поръчва допълнително над 3 милиона РНК ваксини

България ще поръча допълнително над 3 милиона дози от ваксините срещу Covid-19 от типа РНК - такива са продуктите на Pfizer/BioNTech и на Moderna. Това обяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на днешното правителствено заседание. Като причина за решението Ангелов посочи намалените доставки на ваксината на AstraZeneca за ЕС. Според него с новата заявка ще бъдат осигурени достатъчни количества, така че всички български граждани да имат възможността да избират с коя ваксина да бъдат имунизирани.

1212 нови случая на Covid-19, починали са 62

През последното денонощие в България са установени 1212 нови случая на коронавирус от направени 13 228 теста, показват данни от Единния информационен портал. Положителни са 9,16% от пробите. Най-много новорегистрирани има в София - 313, Пловдив - 113, и Бургас - 105. През денонощието са починали 62 пациенти с коронавирусна инфекция, с които общият брой на смъртните случаи достигна 9482.Общият брой на потвърдените случаи към днешна дата в България е 226 061 при направени 1 480 714 теста.

Излекувани през последното денонощие са 459 души.От началото на ваксинационната кампания са поставени общо 62 428 дози, два пъти към момента са ваксинирани 17 946 души.

При 200 на 100 000 новозаразени с Covid-19 въвеждат по-строги мерки

През последните дни в България се наблюдава ръст на новите случаи на Covid-19. Пик се очаква около 25 февруари, съобщи пред БНТ директорът на Александровска болница проф. Борис Богов. На утрешното заседание на Националния оперативен щаб ще бъде взето решение за промяна на мерките при покачване на заболеваемостта на 200 заразени на 100 000 души. По думите му, всички болници имат готовност за реакция при повишаване на заразените.Най-честите усложнения при преболедувалите Covid-19 са в дихателната и сърдечно-съдовата система. Не малко пациенти имат нужда и от неврологична и психична помощ, каза още проф. Богов.

Масово тестване на учениците ще позволи вземане на адекватни решения, смята проф. Витанов

„Предвид реакцията на родителите, явно това няма да се случи или ще стане частично“, коментира пред БНР проф. Николай Витанов, математик на Националния оперативен щаб, по повод идеята учениците да бъдат тествани с бързите антигенни тестове, за да се запази системата на образованието и да се даде възможност за по-дълго присъствено обучение. Той поясни, че най-малките деца трудно боледуват и трудно предават на болестта на възрастните. „Проблем са големите ученици - 8, 9, 10, 11 клас, при които организмът е като на възрастните, но те не спазват мерки. При тях заболеваемостта е 60% по-висока от тази при възрастните над 60-годишна възраст. Ако пуснете всичките ученици, след две-три седмици заболеваемостта ще се повиши с двуцифрено число проценти - 10-15%. Затова министерството предлага ротационната схема, за да се потиска развитието на заразата, а и да се осигури някакво присъствено обучение.“

От днес - задължително носене на маски и на открито в Кюстендил

Носенето на маски е задължително и на открито в Кюстендил и областта за срок от 14 дни, считано от 10 февруари. Причината е разрастващата се епидемия в града и региона, обявиха от Областния кризисен щаб.„Ситуацията е тревожна, за една седмица броят на хората в болницата скочи от 15 на 75. Готвим се за значително по-лоши варианти“, каза пред БНР д-р Александър Величков, член на щаба и изпълнителен директор на областната болница. По искане на джипитата с кабинети в в градската поликлиника, кризисният щаб е разпоредил осъществяване на филтър на влизащите. Тази мярка ще важи до 21 февруари, засега. В болницата са вече около 80 заболели с Covid-19. В областта за последните 24 часа са установени 48 новозаразени с коронавирус, съобщава кореспондентът на БНР Кирил Фалин.

Б. Борисов: България управлява пандемията по най-добрия за бизнеса начин

България има много предимства като инвестиционна дестинация, каза премиерът Бойко Борисов на среща с посланика на Австрия Андреа Вике и с представители на австрийския бизнес у нас. Като изключителен позитив премиерът посочи присъединяването на страната ни към Банковия съюз и към Валутния механизъм 2, което гарантира прозрачност на финансите.„Мисля, че в България управляваме пандемията по най-добрия начин в Европа и Вашите фирми не могат да кажат, че работят в пандемична обстановка“, изтъкна още Борисов като обърна внимание на гъвкавостта, която се проявява по отношение на мерките, така че бизнесът възможно най-малко да усети кризата, породена от пандемията.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.

Редактор: Гергана Манчева + Екип „Новини“

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 1 април 2024 г.

Интересно нещо са началата! Днес ще сложим такова на месец април, при това с шега, усмивка и малко тъга, за да усетим вкуса на живота. Ще поразсъждаваме за Международния ден на смеха, ще се усмихнем на..

публикувано на 01.04.24 в 19:00

България днес – 29 март 2024 г.

Акцент в последното за работната седмица издание на „България днес“ е отбелязването на 20 години от членството на страната ни в НАТО. Иво Иванов е подготвил обзор на по-важното от Балканите през последните седем..

публикувано на 29.03.24 в 19:00

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00