Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Църквата почита паметта на св. мъч. Георги Софийски Нови

Снимка: архив

Георги Софийски е роден в гр. Кратово, Македония, в българско семейство. Останал от малък без баща, е принуден да отиде в София, за да избегне насилствената смяна на вярата му. Османските управници в София се опитват чрез хитрост да го привлекат в своята вяра, но макар и само 18-годишен, той проявява твърдост. Заради отказа на 11 февруари 1515 г. е изгорен на клада.

Колкото и да се стараят турците да изгорят на прах тялото му, това не им се отдава. Дървата изгарят, а тялото остава цяло. През нощта християни тайно занасят тялото на мъченика в църквата "Св. Марина" (в двора на днешната Софийска митрополия) и тържествено го погребват.

Още от категорията

145 години от избухването на Априлското въстание

С различни прояви в цялата страна се отбелязва годишнината от избухването на Априлското въстание . То започва преждевременно на 20 април 1876 г. в гр. Копривщица.  145 години по-късно на историческия плрощад в старото, средногорско градче, българите..

публикувано на 20.04.21 в 11:11
Срещата на Георги Раковски с Тихо и Тонка Обретенови в Русе. Автор: Ал. Христов, 1958 г.

Малко известни документи за живота и делото на Раковски оживяват онлайн

По повод 200-годишнината от рождението на Георги Раковски, онлайн експозиция в Русе представя малко известни документи за живота и делото на революционера. Областната управа в крайдунавския град уточнява, че изложбата, поместена на сайта ѝ, включва осем..

публикувано на 17.04.21 в 07:05
Оригинален портрет на Георги Раковски от 1864 г.

200 години от рождението на Георги Раковски

14 април 1821 г. е рождената дата на Георги Стойков Раковски - възрожденец, революционер, пръв идеолог и организатор на националноосвободителното движение в България, публицист и радетел  за народна просвета и книжнина. „ Раковски е..

публикувано на 14.04.21 в 06:35