Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

165 години от основаването на първото читалище в България

Снимка: архив

Днес се навършват 165 години читалищно дело в България. На този ден през 1865 г. в гр. Свищов е основавано първото българско народно читалище по инициатива на Емануил Васкидович, Георги Владикин, Христаки Филчов и Димитър Начович. 

В него са учредени първият български музей, първата обществена библиотека с дарение от 800 книги на различни езици, създаден е първият български хор за многогласно пеене.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Петя Кокудева

Среща с писателката Петя Кокудева по повод Деня на европейските автори

25 март е обявен от Европейската комисия за Ден на европейските автори. Мисията му е да празнува творците на Стария континент и да насърчава интереса към четенето и езиковото многообразие в Европа. Инициативата се провежда в последния понеделник от месец..

публикувано на 25.03.24 в 05:30

"Сухо" на мексиканките Астрид Рондеро и Фернанда Валадес с голямата награда на СФФ

На церемония в Националния дворец на културата в София бяха връчени наградите на 28-ия Международен филмов фестивал "София Филм Фест".  Филмът "Сухо" на мексиканските режисьорки Астрид Рондеро и Фернанда Валадес спечели голямата награда на "София..

публикувано на 24.03.24 в 08:17

"От вестника до музея" – карикатурите от социализма, събрани в една изложба

Опит за реконструкция на карикатурния жанр в условията на тоталитарната система на управление в България между 1944 и 1989г. прави изложбата "От вестника до музея", която вече пети месец привлича посетители в Музея на изкуството от периода на..

публикувано на 23.03.24 в 03:55