Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испанско кино за ценители

Снимка: Институт Сервантес

Дни след като отбеляза 15 години от началото на присъствието си в България, Институт Сервантес прави подарък на любителите на седмото изкуство у нас. От 12 февруари стартира нова онлайн кинопоредица, посветена на испанската актриса Анхела Молина. Тази забележителна актриса от испанската кинематография ще бъде отличена за невероятната си кариера с Почетна награда Гоя по време на церемонията на тазгодишните награди. Анхела Молина има зад гърба си почти сто филма, дело на някои от най-големите испански режисьори. Кариерата ѝ е белязана от участието ѝ в множество международни продукции, от които най-решаваща роля изиграва работата ѝ с Бунюел. 

Начало на филмовия маратон ще постави „Сабина“ (1979), който потапя зрителя в мистериозен свят, обгърнат от легенди и митове. След това идва ред на „Половината небе“ (1986) – разказ за една жена, която се справя сама с предизвикателствата на живота. „В любовта e така“ (1989) е последното заглавие от кинопоредицата. Филмът възражда традиционната испанска песен (копла) като представя случващото се на музикалната сцена и задкулисната действителност.

Филмите ще бъдат със свободен достъп и със субтитри на български език.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пътуващият фестивал "Лятно Театро" сплотява семействата с изкуство, вълшебства и смях

За четвърта поредна година пътуващият фестивал "Лятно Театро" ще подари на децата и на техните родители мигове на чисто щастие. А за да остане този ден незабравим в живота им, заедно ще мерят сили в анимация с игри, ще оцеляват в буря от стотици..

публикувано на 08.04.24 в 09:31

Съвременната илюстрация е "сърцето" на българския щанд на Панаира на детската книга в Болоня

На 8 април започва 61-ия Международен панаир на детската книга в Болоня . Най-голямото международно събитие за детска литература тази година ще продължи до 11 април, а България за първи път е представена с обособен тематичен щанд от 64 кв...

публикувано на 08.04.24 в 09:15
Сн.: Клуб на българските жени и семейства в Хамбург

За поредна година български хумор завладява Хамбург

На какво се смеят варненци, бургазлии, габровци и софиянци? А българите извън страната? Студентите и хазяите, дето им дават квартира? Отговор за пореден път ще търси Биеналето на българският хумор в Хамбург. СЕДЕМнаДЕСЕТО (така го изписват те)..

публикувано на 07.04.24 в 06:30