Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

По-важните акценти от региона в седмицата 08-12 февруари 2021 г.

Румъния планира рисков бюджетен дефицит

Флорин Къцу

Румънският премиер Флорин Къцу съобщи, че проектобюджетът за 2021 г., който бе обявен за публично обсъждане, предвижда икономически растеж на БВП от 4,3% и дефицит в хазната от 7,15%. БВП се очаква да възлезе на 229 млрд. евро, като ще остане на нивото от 2020 и 2019 г. Къцу обаче подчерта, че в този период разходите са нараснали изключително много. „През 2021 г. мнозинството от страните от ЕС ще намалят дефицита си до около 6%. Това е огромно усилие, така че ние трябва да си свършим работата. Намираме се под лупата на чуждестранните инвеститори и рейтинговите агенции“, каза премиерът и призова за структурни реформи. Пенсиите ще се увеличат, както е планирано, но ще се орежат други социални разходи, признава премиерът, цитиран от БТА.

До 2023 г. Турция ще има контакт с Луната

Мисии до Луната, турски космодрум и космически полет на турчин, предвижда амбициозна турска космическа програма, обявена от президента Реджеп Ердоган.

В Анкара на среща със създадената през 2018 г. Турска космическа агенция ТUA, Ердоган съобщи, че се планира в следващите 10 години страната да има „първия си контакт с Луната" и да изпрати в космоса турски астронавт. "Националната космическа програма ще издигне страната в по-висша лига в глобалното космическо състезание. Турция отваря вратата на пътуване в небето за своята цивилизация, която от векове стои начело на справедливостта, морала и мира по света", каза президентът. "Главната и най-важна мисия на програмата е да осъществи първия контакт с Луната в годината на нашата стогодишнина (100 години от основаването на Турската република през 2023 г.- бел.ред.)“, поиска Ердоган.

Прищина е заявила, че ще открие косовско посолство в Йерусалим

Бенямин Нетаняху

Израелският външен министър Габи Ашкенази обяви, че "Косово е изпратило заявление за откриване на посолство в Йерусалим и че двете страни са установили дипломатически отношения на 1 февруари". Премиерът Бенямин Нетаняху съобщи в своя акаунт в Туитър, че това е „първата мюсюлманска държава, преместила своето посолство в Йерусалим“, информира БТА. По повод новината турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че „Косово е предало и него, и мюсюлманския свят“. Говорителят на турското външно министерство Хами Аксой изтъкна, че "обещанието на Косово противоречи на международното право и резолюциите на ООН относно статута на Йерусалим".

До 2023 г. ще е готова газовата връзка при Цариброд

Зорана Михайлович

Сръбският министър на енергетиката Зорана Михайлович очаква до 19 февруари да бъде обявен търг за изпълнител на строителните работи по газопровода Ниш-Цариброд и че до 2023 г. този интерконектор с България може да влезе в експлоатация, предаде ТAНJУГ. Интерконекторът с България е първата крачка към диверсификация на снабдяването с газ, каза Михайлович. Тя подчерта, че с пускането на газопровода „Балкански поток“ "това е диверсификация на маршрутите, но не и диверсификация на снабдителя с газ". Интерконекторът Ниш-Цариброд е възможност Сърбия да се свърже и с други газопроводи като този от Азербайджан, терминала за втечнен газ в Гърция или новия Източносредиземноморски газопровод, подчерта Михайлович.

Скопие очаква китайски ваксини срещу Covid-19

Здравният министър на Северна Македония Венко Филипче подписа договор за доставката на 200 000 ваксини срещу коронавирус от Китай, съобщи МИА.

Ваксините на Синофарм ще пристигнат този месец. Според информацията, в съответствие със световната политика на всички компании-производителки, детайлите по сделката са поверителни. Уточнява се само, че ваксините от Китай трябва да пристигнат на летището в Скопие. Те трябва да се съхраняват при температура от 2 до 8 градуса по Целзий и се доставят в готови спринцовки, което улеснява поставянето им.

Ваксините ще бъдат достъпни за всички граждани, като приоритет ще имат рисковите групи. Службите по обществено здраве ще работят на две смени, за да осигурят максимален дневен темп на ваксинирането, обяви Филипче.

1,6 млн. албанци са напуснали родината си

Албанският държавен статистически институт съобщи, че броят на албанските граждани, живеещи в чужбина, е достигнал 1,6 млн. в края на 2020 г. Спрямо 1,08 млн. при преброяването от 2011 г., увеличението е с 600 000 души. Нарастващата тенденция е стимулирана от икономическата криза през 2008 г. и премахването на визите с ЕС през декември 2010 г. В последното десетилетие имиграцията се разшири от отделни хора до напускането на цели семейства. Много семейства са поискали икономическо убежище и след 2015 г., тенденция, която продължава, анализират от института. Емиграцията е засегнала всички слоеве на албанското общество, от елитите до най-бедните и маргинализирани групи, и е привлякла хора от всички региони, но сега напускат повече млади и образовани албанци, предаде БГНЕС.

Съставил: Иво Иванов

Снимки: Facebook /Флорин Къцу, tua.gov.tr, netanyahu.org.il, Facebook / Зорана Михайлович, ЕПА/БГНЕС, Албански държавен статистически институт

Още от категорията

ИТН върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство веднага при връчването му

Партия "Има такъв народ" (ИТН) благодари за доверието на президента Румен Радев и върнаха обратно третия мандат за съставяне на правителството. Папката беше върната празна от заместник-председателя на парламентарната група на ИТН Ивайло Вълчев с..

публикувано на 28.03.24 в 12:09

Николай Денков, ПП-ДБ: Българските граждани ще решат как да продължим

Президентът Румен Радев връчи съгласно конституционната процедура мандат за съставяне на правителство на Николай Денков, кандидат за министър-председател, излъчен от втората по численост парламентарна група в 49-ото Народно събрание - тази, на..

публикувано на 27.03.24 в 16:29

Президентът Румен Радев връчва мандат за кабинет на ПП-ДБ

След като парламентът одобри отказа на кандидата за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел да състави кабинет с първия проучвателен мандат, днес президентът Румен Радев ще връчи мандат на втората по големина парламентарна сила – ПП-ДБ. Нейният кандидат за..

публикувано на 27.03.24 в 07:35