Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Снимка: архив

През изтеклата седмица Covid-19  продължава да увеличава своя обхват по света. В отговор редица държави направиха промени или подготвят такива по отношение на режима за влизане на граждани от България и други страни. Вижте кои:

Великобритания въвежда задължително карантиниране в хотел за пристигащите в страната, считано от 15 февруари. Мярката важи за гражданите от страните, попадащи в т.нар. червен списък. Те трябва да са под карантина в одобрен от правителството хотел за 10 дни. Пристигащите в Шотландия, включително и от България, също трябва да се изолират в хотел за 10 дни.

От 15 февруари 2021 г. британското правителство планира също и въвеждане на задължение пристигащите в Англия граждани да направят 2 теста за Covid-19 – на втория и на осмия ден от карантината. Резервациите за хотел и за тестове за COVID-19 ще се правят чрез специален онлайн портал. Информация относно резервациите в карантинни хотели и тестове ще бъде публикувана допълнително.

Междувременно МВнР пътуващите редовно да следят за актуална информация на британския правителствен сайтwww.gov.uk

Швеция ще признава резултати от три вида теста за коронавирус

при влизане в страната. Това са PCR - тестовете, бързите антигенни тестове, както и LAMP тестовете. Те трябва да бъдат направени не по-късно от 48 часа преди влизането на територията на страната.

 
Изключения се предвиждат за хора на възраст под 18 години, за граждани със статут на постоянно пребиваване в Швеция, за заетите в транспортния сектор, спортните състезатели и сезонните работници.

Дания въведе задължителна 10 дневна карантина за всички граждани, които влизат на територията й. Пристигащите със самолет, ще трябва да си направят безплатен антигенен тест преди да напуснат летището и независимо от резултата, ще трябва да се самоизолират за период от 10 дни. Задължителната карантина може да бъде прекратена ако лицето представи негативен PCR тест за COVID-19, направен не по-рано от четвъртия ден след влизането му в Дания.

Пристигащите в Дания с автомобил, влак или кораб, трябва да представят негативен тест за коронавирус, направен 24 часа преди пресичането на границата. Пристигащи с автомобил, влак или кораб, следва да си направят нов антигенен или PCR тест за COVID-19 на границата.Те следва да се самоизолират за период от 10 дни, дори и резултатите от тестовете им да са негативни. Карантината може да бъде прекратена ако лицето представи негативен PCR тест за COVID-19, направен не по-рано от четвъртия ден след влизането им в Дания.

Швейцария въвежда задължителен тест за пътуващите през летището си в Базел. Европейското летище в Базел е разположено на територията на Франция и Швейцария и попада под рестрикциите за влизане на Франция, Швейцария и Германия. Поради тази причина българските граждани,  пътуващипрез летището, трябва да представят отрицателен PCR тест или ще бъдат тествани на място.
От изискването са освободени само лицата, постоянно пребиваващи в Швейцария или с швейцарско гражданство.МВнР напомня, че изискването за отрицателен PCR-тест при влизане в Швейцария ще се отнася за всички, освен за пограничните работници.

Индонезия удължи периода на временни ограничения за влизане на територията й.На този етап чужди граждани не се допускат в страната. Изключения се правят за дипломати, временно пребиваващи в Индонезия и други категории граждани. Туристическите посещения в страната са забранени до второ нареждане.

От чуждестранните граждани, на които е разрешено влизането на територията на Република Индонезия, се изисква да си направят три PCR теста: 72 часа преди заминаването ; 24 часа след пристигането, както и в края на периода на изолацията им в страната. Допуснатите до Индонезия лица  подлежат на 5-дневна карантина за тяхна собствена сметка в хотел, сертифициран от Министерство на здравеопазването на страната.

Куба въведe по-строги правила за влизащите в страната чужди граждани.Теследва да имат потвърдена резервация за хотел, определен от здравните власти за минимум 5 нощувки (или 6 дни), както и за трансфер от летището до хотела. Периодът от време е необходим за получаване на резултат от втори RT-PCRтест, проведен на петия ден от пристигането. МВнР напомня, че пътуващите за Куба следва да представят отрицателен PCRтест, направен не по-късно от 72 часа преди пристигането си в сертифицирани лаборатории в страната на произход, като и да попълнят декларация за здравословното си състояние. Остава и задължението за тестване с PCR тест за сметка на пътуващия при пристигането. Чуждите граждани следва да притежават и застраховка, покриваща разходите за лечение на COVID-19.

Съставил :Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимки: БТА, БГНЕС

Колко ще струва Великденската трапеза на българите тази година

Кажи ми какво имаш на масата, за да ти кажа какво празнуваш. Така шеговито може да погледнем на празничния календар на българина от миналото до днес. Истината е, че трапезата винаги е била много важен елемент от битуването и празнуването ни. Великден..

публикувано на 17.04.24 в 13:30

Стигматизирани ли са децата аутисти в България?

По света заболяванията от аутистичния спектър растат в геометрична прогресия. България не прави изключение в това отношение. И ако преди повече от десетилетие едно на 10 000 деца по света е било диагностицирано с аутизъм, то в наши дни средно 1 от 70..

публикувано на 17.04.24 в 11:05

Българите не са сред ентусиастите за евровота и очакват ЕС да защитава мира

Уморени от продължаващата трета година политическа криза с безкрайно повторение на парламентарни избори, българите не са ентусиазирани от евроизборите. Готовността им да участват в тях е по-ниска спрямо 2019 г. Това нарежда страната до Естония като..

публикувано на 17.04.24 в 08:52