Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 345

Снимка: БТА

България е на 25-то място по заболеваемост от Covid-19 в Европа
На 25-то място сме по заболеваемост в Европа за последните 14 дни, написа премиерът Бойко Борисов във Фейсбук. Това ни дава увереност, че отхлабването на мерките, което правим, не води до по-голямо разпространение на заразата и осъществяваме ефективен контрол върху развитието на епидемията, заявява премиерът. До края на февруари очакваме още 240 000 дози ваксини. През март ще получим над 500 000 дози и ще започнем четвърта фаза на имунизация, допълва Борисов. Само за последните 4 дни сме получили над 60 000 дози. До края на седмицата се ще пристигнат поредните 61 400 дози от ваксината на "AstraZeneca", съобщи изпълнителният директор на агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

Броят на излекуваните отново надвишава новозаразените с коронавирус
163 са новите случаи на коронавирус в страната за последното денонощие, сочи Единният информационен портал. Положителните проби са 8,8% от направените 1852 тестове. Най-много са новите случаи  в София - 54. Следват областите Бургас - с 23 и Плевен - с 16 нови случая. От началото на пандемията са установени 229 679 заразени с коронавирус. Активните случаи са 23 135. От тях 3425 пациенти са хоспитализирани. 301 са болните в интензивни отделения.
Починали за последните 24 часа са 16 души. Жертвите на коронавируса от началото на пандемията са 9624. Излекувани са 327 пациенти. С тях броят на преодолелите вируса вече е 196 920. За последните 24 часа са поставени 68 дози ваксини и те вече са 75 388.

Още 42 000 ученици се обучават присъствено
От днес още 42 000 ученици от прогимназиален и гимназиален етап се обучават присъствено, в резултат на вчерашната заповед на министъра на здравеопазването – е докладвал министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на работното съвещание, свикано от премиера Бойко Борисов с представители на Националния оперативен щаб, ваксинационния щаб и министри. Към момента общо 460 000 деца посещават класните стаи. 260 000 учат дистанционно. Отделно 240 000 деца в предучилищна възраст, посещават детските градини, съобщил още министърът. Премиерът Борисов е бил категоричен, че присъственото обучение е от огромно значение за учениците и е изтъкнал важността процесът на ваксиниране да върви максимално бързо. В България почти не се усеща, че има нещо, което е забранено за хората е подчертал Борисов, цитиран от БТА. Родителски и учителски групи и организации изпратиха отворено писмо срещу разхлабването на анти-ковид мерките, включително и връщането на присъствените учебни занимания. Защо присъственото обучение, което от днес се възстанови и за учениците от V до ХІІ клас, разделя родителите и обществото, чуйте ТУК.

В началото на годината безработицата в страната е 7%
7% е безработицата през януари, регистрирана от Агенцията по заетостта. Спрямо предходния месец се е увеличила с 0.3%, а ръстът на годишна база е с 0.7 пункта, предаде БТА. 229 750 са регистрираните в бюрата по труда или с 9500 повече спрямо декември. На годишна база ръстът е с над 24 000 безработни. От Агенцията по заетостта отчитат, че през първия месец на годината започналите работа са над 14 305, което е с 2052 повече спрямо декември. Най-много са наетите в секторите преработваща промишленост, търговия, държавно управление и строителство. Въпреки наложения втори "локдаун" пазарът на труда продължава да търси работна сила. Заявените работни места на първичния пазар на труда през януари са 11 378.

Над 1 млрд. лева са платени за запазване на работни места и за компенсации
831 милиона лева са изплатените пари по мярката 60 на 40. В най-пострадалите от пандемията сектори - хотелиерство, ресторантьорство, транспорт и туризъм, са запазени 30 000 работни места със 117 милиона лева. Това са и секторите, съкратили най-много персонал - 35 хиляди души. По мярката „75 на 0“ от началото на януари са получени заявления за близо 48 000 работници. До момента са платени 20 200 000 лева.  Социалният министър Деница Сачева отчете данните на работното съвещание при премиера и допълни, че бизнесът също получава подкрепа. „За последните 30 дни до бизнеса са стигнали около 120 милиона лева“. Министър Сачева допълни, че плавно продължава и ваксинацията в социалните услуги в страната, в София тя е приключила. Желаещите на този етап са под 20% от ползвателите и персонала.

Задържаха управител на нощен клуб в Разград заради парти
Събиране на повече от 15 души на едно място в нарушение на разпоредените противоепидемични мерки в страната е засечено при полицейска акция в нощен клуб в центъра на Разград. Проверката е извършена около 23 часа на 14 февруари, при която в заведението са установени близо 30 души, сред които и едно непълнолетно лице. Заради нарушаването на противоепидемичните мерки е задържан управителят на заведението. По случая е образувано досъдебно производство.

Португалия изисква негативен PCR тест при влизане в страната
От 15 февруари Португалия въведе изискване за негативен PCR при влизане в страната, направен до 72 часа преди пристигането. Изключение се прави само за деца до 2 години, съобщават от българското външно министерство. Още по темата - ТУК.

Ограничения за пътуващите от Чехия към Германия
Във връзка с предприетите от Германия на 14 февруари 2021 г. противоепидемични мерки, включително по отношение на преминаването на границата с Чехия, българското посолство в Прага предупреждава, че към момента само ограничени категории пътуващи имат достъп от Чехия до Германия. Такива са служители на транспортни компании и погранични работници, но не и транзитно преминаващи към други държави. Гражданите, на които е позволен достъп до територията на Германия, трябва да представят негативен PCR /антигенен тест/, направен в рамките на 48 ч. преди влизане в страната. Това важи и за служителите на транспортни компании, съобщиха от МВнР.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.

Редактор: Гергана Манчева + Екип „Новини

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 2 април 2024 г.

В „България днес“ на 2 април отскачаме до Съединените американски щати, където българското училище „Зора“ в Ричмънд, Вирджиния навърши 10 години от създаването си. Разговаряме с неговите основателки София и Ирина Кушлеви. Срещаме ви и с Елена..

публикувано на 02.04.24 в 19:00

България днес – 1 април 2024 г.

Интересно нещо са началата! Днес ще сложим такова на месец април, при това с шега, усмивка и малко тъга, за да усетим вкуса на живота. Ще поразсъждаваме за Международния ден на смеха, ще се усмихнем на..

публикувано на 01.04.24 в 19:00

България днес – 29 март 2024 г.

Акцент в последното за работната седмица издание на „България днес“ е отбелязването на 20 години от членството на страната ни в НАТО. Иво Иванов е подготвил обзор на по-важното от Балканите през последните седем..

публикувано на 29.03.24 в 19:00