Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и САЩ продължават сътрудничеството в науките и технологиите

Снимка: mon.bg

Министърът на образованието Красимир Вълчев и посланикът на САЩ в България Херо Мустафа подписаха Споразумение за научно-технологично сътрудничество между двете страни за нов 10-годишен период.

Вълчев благодари на посланик Мустафа за доброто сътрудничество през годините и за подкрепата й за българското образование и наука. Той отбеляза, че благодарение на Българо-американската комисия за академичен обмен „Фулбрайт“ България и САЩ си партнират успешно три десетилетия. Бе подчертано, че водещи български учени работят в екипи на най-добрите научни организации в САЩ и постигат успехи в космическите изследвания, инженерните науки, физиката и химията, математиката и биологията.

Министърът подчерта, че съдействието, което САЩ оказва на българските неделни училища там, е от изключително значение. Той допълни, че признаването и включването на езиковия тест по български език в програмата „Сертификат за двуезичност“ също е жест, който България цени, защото дава предимство на учениците от неделните училища при кандидатстване в университет.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Калоян Гешев

Български седмокласник е трикратен шампион по скоростно смятане

Седмокласникът Калоян Гешев от столичното 125 СУ “Боян Пенев” стана трикратен шампион по скоростно смятане. Той спечели първо място на Олимпиадата по умствени изчисления, която се проведе онлайн. Калоян сърба 243 точки и така успя да отстрани..

публикувано на 17.04.24 в 17:43

Нидерландия провежда разследване за измами с обезщетения от България

Нидерландската служба за данъчно разузнаване и разследване (FIOD) отново разследва организирани измами със социални обезщетения от България, предаде БТА. Отделът "Социални обезщетения" е получил множество сигнали за лица, които неправомерно се..

публикувано на 17.04.24 в 16:05
Станимир Михайлов

Парламентът освободи управителя на Здравната каса

Парламентът освободи управителя на Националната здравноосигурителна каса Станимир Михайлов. Решението беше взето със 116 гласа "за", "против" - 56 от ПП-ДБ, без въздържали се. Предсрочното прекратяване мандата на Михайлов, гласувано заради..

публикувано на 17.04.24 в 15:42