Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и САЩ продължават сътрудничеството в науките и технологиите

Снимка: mon.bg

Министърът на образованието Красимир Вълчев и посланикът на САЩ в България Херо Мустафа подписаха Споразумение за научно-технологично сътрудничество между двете страни за нов 10-годишен период.

Вълчев благодари на посланик Мустафа за доброто сътрудничество през годините и за подкрепата й за българското образование и наука. Той отбеляза, че благодарение на Българо-американската комисия за академичен обмен „Фулбрайт“ България и САЩ си партнират успешно три десетилетия. Бе подчертано, че водещи български учени работят в екипи на най-добрите научни организации в САЩ и постигат успехи в космическите изследвания, инженерните науки, физиката и химията, математиката и биологията.

Министърът подчерта, че съдействието, което САЩ оказва на българските неделни училища там, е от изключително значение. Той допълни, че признаването и включването на езиковия тест по български език в програмата „Сертификат за двуезичност“ също е жест, който България цени, защото дава предимство на учениците от неделните училища при кандидатстване в университет.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Посолство на България в Турция

"Голата истина за група Жигули" в Одрин на Дните на европейското кино

В рамките на Дните на европейското кино 2024 г. на 10 май 2024 г. от 18.00 часа в кино Cinegold в Margi AVM в Одрин ще бъде прожектиран филмът "Голата истина за група Жигули" с режисьор Виктор Божинов. Това съобщават от Генералното ни..

публикувано на 24.04.24 в 08:05

50 години от българското изобретение на лазер с пари на меден бромид

Институтът по физика на твърдото тяло към БАН днес тържествено ще отбележи 50 години от изобретяването на лазер с пари на меден бромид. Този лазер е българско изобретение, пуснато в действие за първи път от акад. Никола Съботинов през 1974 г...

публикувано на 24.04.24 в 07:30

Спиране на валежите и пролетно слънце в сряда

В сряда , 24 април, минималните температури в страната ще са между 7 и 12°, в София 9°. През деня ще е предимно слънчево. След обяд над планините ще се заоблачи и на места ще превали.  Максималните температури ще са от 19 до 24°, в столицата 20°...

публикувано на 23.04.24 в 19:35