Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За обаянието на Левски и опитите ни да се докоснем до делото му

Снимка: архив

Ако има един идеал, който да обединява всички българи, то без колебание бихме казали, че това е Апостола. Личността на Васил Левски ни вълнува както никоя друга, а децата още в невръстните си години се впечатляват от неговата смелост, самоотверженост, родолюбие.

„Изключителната честност на Левски, който чувствал сподвижниците си равни и по никакъв начин не се възползвал от правомощията си като водач на революционната организация – е другата ярка черта, която го откроява“, смята Виктор Комбов, изследовател на делото на Апостола. „Идеите му са наистина чисти и святи. Той е искал освободена България да бъде „демократска република, в която всички народи да живеят под един общ закон в мир и разбирателство“, подчертава в историкът, който преди малко повече от две години направи откритие, с което предизвика истинска сензация. По време на научна командировка до Държавния архив в Истанбул той попада на непозната за българските изследователи снимка на Левски. Предполага се, че именно тази е фотографията, с която Васил Иванов Кунчев е бил издирван в Османската империя. Повече за тази находка разказва публикацията „Образът на Васил Левски не престава да ни изненадва и вълнува“.

В рамките на десетгодишната си активна революционна дейност (1862-1872) Левски създава тайна мрежа от революционни комитети, за чиято работа са необходими тайни места (над 100 скривалища), голяма част от които са били в манастирите. Освен че укриват Левски и сподвижниците му, монашеските братства подпомагат и с лични средства революционната им дейност. Множество са храмовете и манастирите по българските земи, които пазят спомена за неуловимия Апостол. Днес там с благоговение се спират поклонниците на вярата и свободата. До някои от тези места ни води публикацията „Из светите места на Апостола“ от колекцията на Радио България.

редактор: Елена Каркаланова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Христо Проданов

40 години от първото българско изкачване на Еверест

Тази година се навършват 40 години от първата българска експедиция за изкачване на най-високия връх на планетата – Еверест. На 20 април 1984 г. върхът е изкачен без кислородна маска от 41-годишния Христо Проданов по най-трудния западен склон. Той..

публикувано на 20.04.24 в 08:05

Радиолюбителите празнуват на 18 април

На 18 април отбелязваме Световния ден на радиолюбителите. На тази дата през 1925 г. е основана Международната радиолюбителска организация IARU. В България началото на организираното радиолюбителско движение е положено през 1926 г., когато се..

публикувано на 18.04.24 в 06:10

София-Лима: 60 години от първия български презокеански полет

На 11 април 1964 г. за първи път е осъществен презокеански полет на българската гражданска авиация. Той е по направлението София-Лима. Българският женски национален отбор се класира за Световното първенство по баскетбол в Лима, но няма как да стигне..

публикувано на 11.04.24 в 08:05