Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хисаря – град с богата история и лечебни води

Снимка: архив

В разгара на пандемията, българите избират здравословната почивка. А какво по-здравословно от това да отидеш на минерални бани и на чист въздух в Средна гора! Хисаря посреща зимните си гости с чудесните хотели и спа центрове, където човек може да съчетае почивката си с набор от лечебни и тонизиращи процедури.  В момента, въпреки ограниченията покрай коронавируса, курортното градче посреща гости от цялата страна.

В Хисаря и околностите бликат 22 минерални извора. Лечебните им води били известни още на древните римляни.


Градът е основан от римския император Диоклециан, затова бил наречен на него. Диоклецианопол бил проектиран с широки и прави улици, целите украсени със статуи на божества, с красиви дворци и вили за местната аристокрация. А в центъра се издигали великолепните мраморни терми. В наши дни това са едни  от малкото римски бани на Балканския полуостров, запазени почти до покрив.

Сред знаковите забележителности на Хисаря са останките от южната градска порта, известна още като „Камилите“. Нарича се така, защото в началото на XX в. тя е била разделена и приличала на две застинали една срещу друга едногърби камили. Още за Хисаря, за атракциите и възможностите за спа почивка в курортния град, вижте в материала „Хисаря – водата която лекува и подмладява“ от колекцията на Радио България

Съставил: Венета Николова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Петльовден – мъжкият празник за плодовитост

На 2 февруари според българския народен календар се отбелязва празникът Петльовден – за здраве и плодовитост на мъжката челяд. Най-широко той е разпространен в Източна България. Един от задължителните елементи е жертвоприношението на..

публикувано на 02.02.24 в 04:40

Православните християни почитат Свети мъченик Трифон

На 1 февруари Българската православна църква почита паметта на Свети Трифон по нов стил. Денят предшества празника Сретение Господне.  Светецът, живял през III век в малоазийската област Фригия, имал лечителска дарба. Убит е, след като отказал да..

публикувано на 01.02.24 в 04:35

Скулпторът Валентин Старчев: "Правя това, в което вярвам…"

На 16 февруари ще отбележим 88 години от началото на предаванията за чужбина на националното радио, чийто правоприемник е Радио България. Датата сме възприели и като празник на Радио България. Във връзка с това в поредица от публикации ще си..

публикувано на 23.01.24 в 10:10