Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къщата на Христо Ботев в Задунаевка става образователен център

Бившият консул в Одеса Димитър Тучков купи и дари имота на държавата

Снимка: Фейсбук/МОН

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев прие символично ключа от къщата в украинското село Задунаевка, в която е живял и работил Христо Ботев през 1866 и 1867 г. Предаде му го бившият генерален консул на България в Одеса, който купи и дари имота на българската държава. На среща в София министър Вълчев изрази благодарността си за родолюбивото му дело, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).


Преди да дари къщата, Димитър Тучков и Димитър Йоргачов - бесарабски българин и бизнесмен от Одеса, са я ремонтирали и така са предотвратили загубата ѝ. "Къщата потъваше. Направихме железобетонни пояси от кота нула и на първия етаж. За сто години е направена" – е разказал Тучков на министър Вълчев и му е показал снимки от имота преди и след ремонта.


Едноетажната каменна къща с плевня и изба към нея ще бъде превърната в образователен център на името на Христо Ботев. Центърът ще популяризира делото на поета-революционер сред бесарабските българи. В него ще се организират посещения и тематични срещи за децата и учениците от българските неделни училища. Министерството на образованието и науката ще осигурява средствата за това. В къщата-музей ще могат да се видят книги и документи за живота и делото на Ботев и негови произведения. Ще има също библиотека с българска литература и видеозаписи на фолклорна музика, танци, пиеси.

Къщата отвътре

През учебната 2019/2020 година българската държава е осигурила 950 хиляди лева за функционирането на 42-те български неделни училища в Одеска област. В тях учат близо 5000 деца. Всички тези образователни институции развиват дейности, свързани с усвояването на българския език, с изучаването на българската история и география, със съхраняването на националното самосъзнание, идентичност, традиции, фолклор и култура.

Общият брой на българските неделни училища в Украйна е 70. За настоящата учебна година България е осигурила финансово подпомагане за българската общност в размер на 1,46 млн.лв, припомня пресцентърът на МОН.

Снимки: Фейсбук страница на МОН



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Заедно в глобален форум" - обмяна на опит между българските училища зад граница

След успеха на първата сесия на "Заедно в глобален форум - майсторски класове и споделяне на добри практики за учители в българските училища в чужбина", проведена през март, на 6 април ще се проведе и втора сесия на събитието, обединяващо учители на..

публикувано на 06.04.24 в 07:30

Нургюл Салимова ще се срещне с българите в Торонто

Българската шахматистка Нургюл Салимова, която е единствената българка - участничка в Турнира на претендентките, който се провежда в Торонто, ще гостува в генералното консулство на Република България в Торонто (65 Overlea Blvd, Suite 230 Toronto, ON M4H..

публикувано на 06.04.24 в 06:10

Българският лицей "Васил Левски" в Кишинев се сдоби с бюст на Васил Левски

Българският лицей "Васил Левски" в Кишинев, Молдова, се сдоби с бюст на националния герой на България Васил Левски. Това стана благодарение на Асоциацията на българите по света.  На тържествената церемония по откриването на бюста присъстваха..

публикувано на 05.04.24 в 13:48