Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално за коронавируса в България:

24% повече случаи на коронавирус в сравнение с миналата седмица

Все още разполагаме с достатъчно болнични легла

Снимка: БГНЕС

Здравните власти демонстрираха задоволство от Ковид ситуацията в страната. “Доволни сме от постигнатите резултати”, заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на редовния брифинг за разпространението на коронавируса. По думите му, добър знак е, че няма голям натиск върху лечебните заведения и на разположение са достатъчно болнични легла. Министърът каза още, че ситуацията дава възможност да се продължи уверено с плана за разхлабване на противоепидемичните мерки на всеки 14 дни. Ако обаче повече от 200 души на 100 хиляди се заразят, взетите решения ще се преосмислят, увери той.

С 24% са нараснали случаите на коронавирус през тази седмица в сравнение с предходните седем дни и половината от областите на страната вече влизат в червените зони, съобщи ген. Венцислав Мутафчийски, ръководител на Националния оперативен щаб. Докато през миналата седмица заболелите са били 139 на 100 хиляди, през тази стойностите са 173 на 100 хиляди. Броят на смъртните случаи пък е намалял с 9% и в момента те са 7,3 сто. Все още се наблюдава плавно нарастване на новозаразените, подчерта ген. Мутафчийски. Засега у нас не са открити южноафриканският и бразилският вариант на Covid-19.


Националният оперативен щаб препоръчва да се пристъпи към ваксинация на хората от четвъртата фаза – възрастните и хронично болните. Въпреки че страната ни изостава по брой на имунизираните, проф. Костадин Ангелов заяви, че ваксинационният план не е пред провал и изрази очакване да се ускори темпът с поставянето на ваксините. Според директора на университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина “Пирогов” проф. Асен Балтов обаче едва 30% от записалите се идват да се ваксинират. До края на месеца се очакват 240 хил. дози ваксини, а през март над 500 хиляди, информира Богдан Кирилов, директор на Агенцията по лекарствата.

През настоящата седмица страната ни се нарежда на 25-о място по заболяемост и на 15-о място по смъртност от коронавирус в Европейския съюз.

Снимки: БГНЕС




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Божана Славкова

Българска поетеса спечели конкурса "Mili Dueli"

Божана Славкова спечели най-големия международен поетичен конкурс "Mili Dueli", като тя е първият български автор, спечелил голямата награда. В 9-тото издание на конкурса участваха 711 автори от 104 страни, като трима българи достигнаха финалните..

публикувано на 22.04.24 в 11:04

Разрешения за работа на чужденци в България извън Синята карта

В отговор на слушателски въпрос в серия от публикации Радио България представя на своята многоезична аудитория документите, даващи право за пребиваване и работа в България на чужди граждани на трети страни. В предишния материал от поредицата..

публикувано на 22.04.24 в 10:25

Леко повишаване на температурите в понеделник

През нощта от запад валежите временно ще спрат. В понеделник облачността ще бъде променлива, често намаляваща до предимно слънчево време. Ще бъде ветровито с умерен, в Дунавската равнина и Източна България – силен вятър от запад-северозапад...

публикувано на 21.04.24 в 18:30