Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 348

Ген. Венцислав Мутафчийски
Снимка: БГНЕС

Половината области се оцветиха в червено

С 24% са нараснали случаите на коронавирус през тази седмица в сравнение с предходните седем дни и половината от областите вече влизат в червените зони, съобщи ген. Венцислав Мутафчийски, ръководител на Националния оперативен щаб. Докато през миналата седмица заболелите са били 139 на 100 хиляди, през тази стойностите са 173 на 100 хиляди. Броят на смъртните случаи пък е намалял с 9%. Все още се наблюдава плавно нарастване на новозаразените, подчерта ген. Венцислав Мутафчийски. Засега у нас не са открити южноафриканският и бразилският вариант на Covid-19. През тази седмица страната ни се нарежда на 25-о място по заболяемост и на 15-о място по смъртност от коронавирус в Европейския съюз. 

Предстои месец на повишен риск и трябва да се внимава с разхлабването на мерките

Ваксинационната програма се бави в момент, в който настъпват нови варианти на коронавируса, предупреди пулмологът проф. Коста Костов пред БНР. „Предстои месец в повишен риск и в този месец трябва да сме много внимателни в освобождаването на мерките”, коментира той. По думите му, увеличаването на броя на заразените е свързано със слабия темп на ваксинацията. “Все още не сме ваксинирали най-уязвимата част от обществото – около милион и половина души, а това е рисково”, добави специалистът. Той смята, че най-напред е трябвало да бъдат имунизирани възрастните и хората с придружаващи заболявания, лекарите да отстъпят първенството си. Проф. Коста Костов предположи, че на ваксиниралите се с две дози ще се наложи да им бъде поставена и трета след няколко месеца.

Започва имунизацията на възрастните и хроничноболните хора

Националният оперативен щаб препоръча да се пристъпи към ваксинация на хората от четвъртата фаза – възрастните и хроничноболните. Междувременно здравният министър проф. Костадин Ангелов призна за забавяне в темпа на имунизацията. "Голяма част от другите държави напредват с по-добри темпове, докато у нас недоверието към институциите и здравните власти е много голямо“, заяви той на работно съвещание във Враца. Според директора на “Пирогов” проф. Асен Балтов едва 30% от записалите се идват да се ваксинират. До края на месеца се очакват 240 хил. дози ваксини, а през март над 500 хиляди, информира Богдан Кирилов, директор на Агенцията по лекарствата.

Повече от половината българи не желаят да се ваксинират

52% от българите не възнамеряват да се ваксинират, 37% се колебаят, а желаещите бърза имунизация наброяват 10 на сто, показва проучване на "Алфа Рисърч". Всеки втори човек смята, че епидемията от Covid-19 не просто е променила отделни аспекти от неговото всекидневие, а целия му начин на живот. Според резултатите над 1/3 от хората изпитват психологически и емоционален дискомфорт заради ограничените контакти, страха от вируса, сериозните трансформации в обичайния им начин на живот и работа. При 1/4 - предимно жители на селата, където поначало се общува по-малко, епидемията не е предизвикала значителни промени. Една от сферите с най-големи сътресения е образованието. 62% от запитаните одобряват поетапното връщане на по-големите ученици в клас.

Лек спад на новозаразените с Covid-19

1246 нови случаи на коронавирус са установени през последното денонощие при направени 11 545 теста, показват данните на Единния информационен портал. Близо 11% от пробите са се оказали положителни. Най-много новозаразени има в София – 369, в Бургас - 137 и в Пловдив - 72. Излекуваните са 564, починали са 41 души, а в болница се намират 3613 пациенти – от тях 296 в интензивни отделения. Активните случаи са 24 710. За отминалото денонщие са поставени 4582 дози ваксини и с тях общият им брой става 85 920. От началото на епидемията с Covid-19 са се заразили 233 342 души, оздравели са 198 888 души и са починали 9744 души.

1,5 млн. българи са преболедували коронавируса

Една трета от българите вероятно са преболедували Covid-19, според проучване на „Галъп интернешънъл“. При 10% от заразените болестта е протекла тежко и това съвпада с медицинските данни. Най-много са боледували хората от по-младите възрастови групи в София и в по-големите градове. Най-нисък пък е процентът на прекаралите коронавируса сред възрастните над 65 г. и в селските райони. 27% от анкетираните биха се ваксинирани, 1/4 се колебаят, докато 48% отказват – това са предимно млади хора от София и големите градове. 1% от запитаните отговарят, че вече са се ваксинирали, което отговаря на официалната статистика.

Здравни центрове в Бургас разкриха пунктове за безплатно изследване за Covid-19

Общинските лечебни заведения в Бургас разкриха пунктове за тестване и диагностика за наличие на Covid-19. Изследванията не се заплащат и се извършват с бързи антигенни тестове, отчитащи вируса SARS-CoV-2, който причинява заболяването, предаде БТА.
"По този начин искаме да предоставим по-лесен, бърз и безплатен достъп на хората в Бургас, които вече ще могат без притеснение и забавяне да проверяват здравословното си състояние", заяви кметът Димитър Николов.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Диана Цанкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 3 април 2024 г.

В „България днес“ на 3 април отбелязваме 165 години от първата учебна година в Болградската гимназия „Георги Сава Раковски“. Как се преподават и учат знания във време на война и как България..

публикувано на 03.04.24 в 19:00

България днес - 2 април 2024 г.

В „България днес“ на 2 април отскачаме до Съединените американски щати, където българското училище „Зора“ в Ричмънд, Вирджиния навърши 10 години от създаването си. Разговаряме с неговите основателки София и Ирина Кушлеви. Срещаме ви и с Елена..

публикувано на 02.04.24 в 19:00

България днес – 1 април 2024 г.

Интересно нещо са началата! Днес ще сложим такова на месец април, при това с шега, усмивка и малко тъга, за да усетим вкуса на живота. Ще поразсъждаваме за Международния ден на смеха, ще се усмихнем на..

публикувано на 01.04.24 в 19:00