Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейско признание за български проекти в културата

Снимка: europarl.europa.eu

Проектите „Медея“ и „Виждам чрез музика“ са сред носителите на Наградата за европейски гражданин за 2020 г. Отличието има символично изражение и се присъжда от Европейския парламент на личности или организации за осъществени от тях проекти за насърчаване на по-доброто взаимно разбирателство и интеграция между гражданите на държавите членки или за подпомагане на сътрудничеството в областта на културата, съобщиха от пресслужбата на ЕП.

Проектът „Медея“, по идея на актрисата Снежина Петрова, включва работа с деца от различни етнически групи и разглежда темата за толерантността и европейските ценности. Кулминацията на проекта, вдъхновен от едноименната старогръцка драма на Еврипид, е едноименен театрален спектакъл с режисьор Десислава Шпатова. Премиерата му беше част от програмата на Пловдив като Европейска столица на културата през 2019 година.


Другият отличен от България – проектът „Виждам чрез музика“ на фондация „Музика за България“, има мисия да развива музикалното образование и култура и да предоставя иновативни възможности за хора в неравностойно положение, които искат да се занимават с това изкуство.


Всички 30 европейски лауреати от 25 държави ще бъдат поканени на церемония по награждаването в Брюксел или Страсбург, насрочена за ноември 2021 г.

Снимки: europarl.europa.eu, capital.bg и musicforbulgaria.com

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37

Зеленият път на културата

Повече от 30 артисти и експерти от сферата на изпълнителските изкуства и екологията от няколко държави от Централна и Югоизточна Европа - Босна и Херцеговина, България, Полша, Унгария, Северна Македония, Сърбия, Хърватия и Черна гора - пристигнаха в..

публикувано на 10.04.24 в 15:20