Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България отбелязва 148-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата

Снимка: БТА

С военни ритуали представителни военни подразделения от всички гарнизони на страната отбелязват 148 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. Традиционно общоградските поклонения и военните ритуали се състоят на 18 и 19 февруари, при спазването на противоепидемичните мерки. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов се преклони пред безсмъртното дело на Апостола с поднасяне на цветя пред паметника на Васил Левски в Националния военен университет във Велико Търново. Относно историческия спор за това, коя е датата на гибелта на Левски - 18 или 19 февруари, Каракачанов каза: „Важното е друго – как прочитаме Левски, а не кога го почитаме. Ако го четяха правилно последните 30 години българските политици, България щеше да е друга“. Това съобщи от Велико Търново кореспондентката ни Здравка Маслянкова.

С поредица от събития се прекланят пред подвига на Апостола и в родния град на Васил Левски - Карлово. Днес на площад „Васил Левски” в града се състоя митинг-заря. Ритуали по поднасяне на цветя и шествия в памет на националния ни герой се провеждат в цялата страна.

Датата на обесването на Апостола – 18-ти или 19-ти, до днес предизвиква спорове в обществото и в научните среди. Според председателя на Общобългарския комитет „Васил Левски“ Васил Василев, разминаването се дължи на грешка при изчисляването, когато преминаваме от григорианския към юлианския календар. „Според историците реалната дата е 18 февруари, но цялото общество е възприело датата 19 февруари“, каза в интервю за Радио България Василев. Затова на много места в страната денят се отбелязва и двата дни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 18 април 2024 г.

В „България днес“ на 18 април, Световен ден на радиолюбителите, разговаряме с Виктор Маринов, отдаден на радиото от 1977 г., след това се спираме на конвенционалните форми на журналистиката и въпроса доколко те намират отклик у младата публика в контекста..

публикувано на 18.04.24 в 19:00

Жълт код за значими валежи за 6 области на Източна България

В четвъртък , 18 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Ще е облачно. Валежи сутринта ще има предимно в Източна България. Остава ветровито, с умерен, в Дунавската равнина – силен, студен северозападен вятър...

публикувано на 17.04.24 в 21:00
Калоян Гешев

Български седмокласник е трикратен шампион по скоростно смятане

Седмокласникът Калоян Гешев от столичното 125 СУ “Боян Пенев” стана трикратен шампион по скоростно смятане. Той спечели първо място на Олимпиадата по умствени изчисления, която се проведе онлайн. Калоян сърба 243 точки и така успя да отстрани..

публикувано на 17.04.24 в 17:43