Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България събира най-добрите в бокса за турнир „Странджа“

Снимка: Facebook / BulgarianBoxingFederation

От 22 до 27 февруари в столичната зала „София“ ще се проведе 72-ото издание на международния боксов турнир „Странджа“. Това е най-старият боксов турнир в Европа, който се провежда в България от 1950 г. Съревнованието се ползва с изключителен авторитет и в международен мащаб и се слави като „световен боксов мини шампионат”. В него по традиция се включват представители на най-силните боксови школи.


Макар и във време на пандемия, тази година няма да направи изключение. На специална пресконференция за турнира беше обявено, че ще се включат 306 състезатели от 35 държави, сред които Узбекистан, САЩ, Русия, Бразилия и други. За съжаление, тази година няма бъде представена Куба.

Сред участниците се открояват олимпийските медалисти Шахобиддин Зоиров (52 кг, Узбекистан) – шампион от Рио 2016, Клементе Русо (+91 кг, Италия) – двукратен олимпийски сребърен медалист, и Мира Потконен(60 кг, Финландия) – бронз от Рио 2016, редица носители на световни и европейски отличия при мъжете и при жените.

Предвид пандемичната обстановка турнир „Странджа“ ще се проведе с всички необходими мерки за безопасност. Боксьорите вече са преминали тестове за коронавирус, като всеки ден ще се правят такива и на случаен принцип.

Красимир Инински
Президентът на Българската федерация по бокс Красимир Инински посочи, че не желае българските боксьори да мислят за отменената световна квалификация за олимпийските игри, а да се съсредоточат върху турнира „Странджа“.  „Очаква се все пак през юни да има европейска квалификация за Токио, но и да няма – нашите боксьори са в добри позиции по рейтинг“, каза Инински.

За първото си изпитание на ринга тази година мъжете ни се подготвяха на съвместен лагер с боксьори от Молдова във високопланинската ни спортна база „Белмекен“. 


Боксьорките ни имаха една спарингова седмица със състезателки от Франция, а след това правиха спаринги и с момичета от Бразилия, Мароко, Гърция, Сърбия. „И жените, и мъжете са мотивирани и работят не само за участие в Олимпиадата в Токио, но и за медали“, подчертаха треньорите им кубинецът Жоел Солер Арате и Ангел Ангелов.

Жоел Солер Арате
Минимум четири квоти за Летните олимпийски игри в Токио очакват в мъжкия и женски национален отбор по бокс. Водещи фигури на този етап са Даниел Асенов (52 кг) и Радослав Панталеев (91 кг) при мъжете, и Станимира Петрова (57 кг) и Стойка Кръстева (51 кг) при жените.

Президентът на боксовата ни федерация обяви също, че следващата голяма цел е България да стане домакин на световно първенство.

Съставила: Миглена Иванова (по материали на БНР-Хоризонт и БТА)

Снимки: Facebook / BulgarianBoxingFederation и БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Стилияна Николова

Стилияна Николова завоюва два златни и един сребърен медал на финалите в София

Пет медала е равносметката от днешния последен ден на Световната купа по художествена гимнастика в София. Втората в многобоя Стилияна Николова спечели златните медали на топка и лента и сребърния на обръч. Шампионката Боряна Калейн пък стана..

публикувано на 14.04.24 в 17:15
Габриела (вляво) и Стефани Стоеви

Европейски финал за Габриела и Стефани Стоеви

Габриела и Стефани Стоеви се класираха с лекота за финала на двойки на европейското първенство по бадминтон в Саарбрюкен, Германия. Състезанието е последна квалификация за олимпийските игри в Париж. На полуфинала трикратните европейски шампионки..

публикувано на 14.04.24 в 12:03
Нургюл Салимова

Пето реми за Нургюл Салимова на Турнира на претендентките

В партия, продължила пет часа и половина, Нургюл Салимова завърши реми с белите фигури срещу украинката Анна Музичук на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат в Торонто. Българката водеше играта през цялото време, но не успя да се..

публикувано на 14.04.24 в 10:07