Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Облекчават приема на студенти от българската диаспора

Снимка: МОН

Редът и условията за прием на българи от чужбина в държавните ни висши училища да се облекчат, предвиждат нормативни промени, които Министерството на образованието и науката подготвя, информира пресцентърът на МОН. Промените са били обсъдени на онлайн среща между просветния министър Красимир Вълчев и представители на Асоциацията на българските училища в чужбина.

Облекченията се отнасят до процедурите, сроковете на кандидатстване и местата за прием и ще бъдат разписани конкретно в проекта, който предстои да бъде публикуван за обществено обсъждане. Българските кандидат-студенти от чужбина ще влизат в места, субсидирани от държавата, като ще плащат единствено годишна такса. От тях ще се изисква да са завършили поне две гимназиални години в българско неделно училище в чужбина, една от които трябва да е 12 клас.

Българското неделно училище в Мандельо, Франция

Изменение в наредба вече позволи висшите училища да признават резултата от матурата по местния език и сертификат за владеене на български като чужд език на ниво В 2, издаден от Департамента за езиково обучение към СУ „Св. Климент Охридски“, вместо държавния зрелостен изпит по български език и литература, припомни министър Вълчев.

Сертификатът улеснява кандидатите, тъй като спестява време и не е необходимо полагането на матура по български език. За допълнително улеснение на нашите сънародници, избрали българско висше училище, е създадена и електронна платформа за кандидатстване онлайн.  Граждани на Република Северна Македония също могат да я използват. 

Възпитаници от неделното училище в Рим, Италия

Пред Асоциацията на българските училища в чужбина просветният министър е заявил и че благодарение на доброто партньорство и на българските общности по света, е създадена уникална мрежа от над 300 училища на 6 континента. „През последните години средствата бяха увеличени двойно. Насочихме ги към увеличаване на броя на училищата и на учениците, включително и на деца от 4–годишна възраст в предучилищната подготовка, финансиране на дейности по интереси и родолюбие, фолклор, традиции и християнство, обучения на учители, адаптиране на учебни програми, учебници, кандидатстудентска подготовка, обмен между училища в България и в чужбина“ – коментира Красимир Вълчев. 

Деца от българското училище в Атина, Гърция

От 2014 до днес броят на българските неделни училища в чужбина е увеличен от 180 до 375, а на учениците в тях – от близо 15 000 на над 31 000, информира пресцентърът на МОН. По думите на министър Вълчев, приоритет на политиката през следващите години трябва да бъде признаването на българския език в чуждите образователни системи.

Снимка: Пресцентър МОН, БГНЕС, Венцислава Шойкова, scuolabulgara.jimdo.com



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българите зад граница могат да подават заявления за гласуване и онлайн

От 12.00 часа българско време на 23 април 2024 г. на интернет страницата на ЦИК вече може да се подава електронно заявление за гласуване извън страната . Електронните документи служат за образуване на избирателни секции извън страната (при подадени..

публикувано на 23.04.24 в 14:15

5 години хор "Булгапея" оглася Брюксел с български фолклорни песни

Българската акапелна формация "Булгапея" от Брюксел с диригент Надежда Николова отбеляза петата година от своето основаване, предаде БТА, позовавайки се на българското сопрано Анета Тодорова, която е част от хора. "В най-наситения с..

публикувано на 22.04.24 в 19:35

Сънародниците ни в Коядо Виялба отпразнуваха българската пролет

Сънародниците ни в Коядо Виялба (Мадрид) отпразнуваха своя най-любим сезон с фолклорния концерт спектакъл “Българска пролет”. Събитието беше организирано от фолклорната танцова група “Пъстър Хоровод”. В концерта се включиха много български състави,..

публикувано на 21.04.24 в 11:34