Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почит към българските политици, обявили се срещу Тристранния пакт

Снимка: архив

Преди 80 години, на 21 февруари, в дома на председателя на Демократическата партия Никола Мушанов, лидерите на обединената българска опозиция се събират в опит да се противопоставят срещу присъединяването на България към Тристранния пакт, подписан на 27 септември 1940 г. между Германия, Италия и Япония по време на Втората световна война (1939-1946). 

Сред тези политици и общественици са Атанас Буров, Кръстю Пастухов, Кимон Георгиев, Григор Василев, д-р Г. М. Димитров. В писмото им, депозирано в двореца същия ден от Никола Мушанов, се подчертава, че страната трябва да запази неутралитет, но царят отказва да ги приеме и изслуша.

Договорът за присъединяване на България към Тристранния  пакт е подписан на 1 март 1941 г.

С решение на Министерския съвет от 29 декември 2016 г., годишнината от сбирката се отбелязва като Ден на оказване на признателност към лицата, съпротивлявали се срещу нацизма в България. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Митрополит Григорий ще е временен предстоятел на църквата

Светият Синод избра единодушно 54-годишният Врачански митрополит Григорий за наместник-председател на Светия Синод на Българската православна църква. Митрополит Григорий ще отговаря за избора на нов патриарх. Наместник-председателят на Светия синод ще..

публикувано на 19.03.24 в 11:57

Започна Светата Четиридесетница - време на духовно пречистване

От днес започва Великият пост, най-дългият в календара на Православната църква. Първата и последната седмица се спазва строг пост и освен животинските и млечни храни, които са изключени през целия период на постене, не са позволени растителни мазнини..

публикувано на 18.03.24 в 09:13

В Брадвари честваха древния празник на слънцето и огъня Невруз

В силистренското село Брадвари на 17 март отбелязаха традиционният пролетен празник на алианите Невруз.За събитието организирано от Сдружението „Алеви“ и кметството в селото дойдоха гости от много селища в Североизточна България, политически и..

публикувано на 17.03.24 в 17:06