Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Архимандрит Вассиан: Почитането към Свети Серафим расте с годините

Снимка: БГНЕС

На 26 февруари, когато се чества денят на паметта на св. Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски чудотворец, в руския храм „Св. Николай Чудотворец“ в София ще бъде отслужена празнична служба и молебен върху мощите на светеца. Тази година се навършват 5 години от канонизирането му от Архиерейския събор на Руската православна църква заедно със Светия синод на Българската православна църква, след като е проучени житейският му път - чудесата, извършени чрез неговите молитви и непрестанното всенародно почитане. Това казва в интервю за БТА архимандрит Вассиан, предстоятел на Руското подворие в София.

Той посочва, че архиепископ Серафим искрено е обикнал България, почитал и българския светия Йоан Рилски Чудотворец. Жителите на София много  уважавали и обичали Серафим приживе, а посмъртното му почитане нараства с годините. "Всеки ден можете да видите поток от вярващи в криптата на нашата църква, където почиват неговите свети мощи. Дори при трудните условия на пандемия, с необходимите противоепидемични мерки, този поток не спира", подчертава архимандрит Вассиан.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

45 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов

Три самолета ще прелетят днес над Ловеч към 17:30 часа, за да отправят въздушен поздрав по случай 45-годишнината от полета на първия български космонавт . Самолетите ще излетят от авиобаза "Долна Митрополия" и ще преминат във формация..

публикувано на 10.04.24 в 06:10
Отец Петко Вълов

Униатската църква в България има нов предстоятел

Папа Франциск назначи отец Петко Вълов за епарх на епархия „Св. Йоан XXIII“ на вярващите католици от византийски обред в България, предаде „Ватикан Нюз“. Светият отец е приел оставката на Н. Пр. Христо Пройков, предава БТА. Новият..

публикувано на 09.04.24 в 11:19

Пътуване във времето в "Долината на тракийските царе"

Археологическият комплекс “Долината на тракийските царе” в град Шипка днес ще официално отваря врати.   "Той е първият по рода си в страната, а целта му е да представи в пълнота и да развие тракийската култура и изкуство в района на..

публикувано на 09.04.24 в 09:35