Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пчеларите на протест, искат финансови компенсации

Снимка: БГНЕС

Пчелари от цялата страна излязоха на протест пред земеделското министерство в София и заплашиха, че ако за пореден път не бъдат чути, ще направят палатков лагер, предаде БГНЕС.

Причина за недоволството е високата смъртност при пчелните семейства заради пръскането с непозволени химически вещества и пестициди. Пчеларите негодуват и срещу липсата на регистър на пръсканията, на стратегия за пчеларството и на регистър на пчеларите. 

Протестиращите искат финансово компенсиране, защото нямат вина за кризата в сектора. По думите им, смъртността при пчелните семейства тази зима е достигнала около 45%, в сравнение с около 37% през миналата. Според статистиката пчеларите в страната са над 14 000, но регистрирани са едва 4000.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Три български региона са с най-високата смъртност в ЕС

Трите региона в ЕС с най-висок стандартизиран коефициент на смъртност през 2021 г. са в България, съобщи статистическата агенция на общността Евростат. В район Югозападен смъртността е 390 души на 100 000 жители, в Северен централен регион е..

публикувано на 27.03.24 в 09:55

В средата на седмицата ни очаква променливо, пролетно време

В сряда минималните температури в България ще са между 4° и 9°, в София 5°. Сутринта, нощните валежи в страната ще спират. Облачността ще се разкъсва до слънчево време. Максималните температури ще са между 15°- 20°, по морето 9-12°, в столицата 17°. По..

публикувано на 26.03.24 в 19:33

Започна строителството на ГКПП „Струмяни – Берово“

Реалното изпълнение на проекта за строителство на граничния пункт "Струмяни-Берово" между България и Република Северна Македония е вече в ход. Това стана ясно на информационна среща в Благоевград по стратегическия проект.  Инвестицията е на стойност..

публикувано на 26.03.24 в 19:20