Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

150 години от Първия църковно-народен събор

Снимка: архив

На 23 февруари се навършват 150 години от свикването през 1871 г. в Цариград на Първия църковно-народен събор

С променлив състав в събора заседават 50 представители. Този своеобразен първи български парламент изработва и приема „Устав за управлението на Българската екзархия“, с което се урежда дейността на първата всеобхватна национална институция в рамките на Османската империя.

Българската екзархия развива църковното и образователното дело в българските общини в Мизия, Тракия и Македония, като присъединяването на Скопска, Охридска и Битолска епархия към екзархията става доброволно, чрез гласуване в плебисцит, проведен от официалната власт и под контрола на Вселенската патриаршия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Свещеници и миряни протестираха пред Светия синод в София

На 12 март, на заседание в Синодалната палата в София, митрополитите на Българската православна църква решиха Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, съгласно чл. 89, ал. 3 от УБПЦ – БП, да продължи да управлява Сливенска епархия в качеството си..

публикувано на 12.03.24 в 14:55
Румен Радев

Румен Радев е домакин на тържествената вечеря ифтар

Президентът Румен Радев ще бъде домакин на тържествената вечеря ифтар по случай началото на свещения за мюсюлманите месец Рамазан. На нея са поканени представители на мюсюлманската общност, на останалите традиционни вероизповедания, на дипломатическия..

публикувано на 11.03.24 в 07:00

"Ти си прелестна" – казва ни антично огледало

Витрина с малки оброчни огледала е част от експозиция, посветена на темата за женската красота в древността, представена в Археологическия музей в гр. Бургас. Изложбата е под надслов "Капризите през Античността. Погледни огледалото" и е по повод 8..

публикувано на 10.03.24 в 10:25