Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диригентът Саша Гьотцел представя виенска музика със Софийската филхармония

Солист в клавирния концерт на Моцарт ще бъде Сергей Редкин

Снимка: sofiaphilharmonic.com

В предстоящия концерт на Софийската филхармония /25.02/ ще чуем произведения от австрийски композитори, представители на различни епохи - Концерт за пиано и оркестър № 17 в сол мажор от Моцарт и Симфониета за камерен оркестър, оп. 23 от Александър Цемлински, творил през първите десетилетия на XX век. Диригент е Саша Гьотцел - главен гост-диригент на националния ни филхармоничен оркестър. Роден във Виена, той получава първите си уроци по цигулка от своя баща, а на 11г. започва да учи дирижиране при проф. Рихард Остерайхер. От 2008 г. е артистичен директор и главен диригент на Истанбулската филхармония „Борусан“. Работил е с Пласидо Доминго, Хосе Карерас, Анна Нетребко, Рене Флеминг и още редица големи имена от световните сцени.

Саша Гьотцел (ляво) и Сергей РедкинСолист в клавирния концерт на великия виенски класик е Сергей Редкин, който в последно време живее у нас. Той е роден в Красноярск, на пиано започва да свири на 5-годишна възраст, на 13 г. получава първите си сериозни награди на международни клавирни конкурси. През 2016 г. големият руски диригент Валерий Гергиев го кани като солист на оркестъра на Мариинския театър. Заедно изнасят концерти в Париж, Ню Йорк, Мексико, Мадрид, Будапеща и Мюнхен. През 2017 г. защитава докторска степен в Петербургската консерватория „Николай Римски – Корсаков“. Редкин вече е добре познат у нас, а през лятото на 2020 г., отново по покана на Софийската филхармония, той свири на една сцена със съпругата си – българската пианистка Виктория Василенко.

Редакция: Албена Безовска

Снимки: sofiaphilharmonic.com

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Любовта" – нов сингъл от група Фанданго

Група Фанданго представя "Любовта" – нов сингъл от наскоро издадения албум "Като птиците". Това е една от последно записаните за албума песни. Автор на музиката и текста е фронтменът на Фанданго – Христо Стефанов, аранжиментът е на цялата група...

публикувано на 19.04.24 в 10:15

Китаристът Ангел Демирев представя авторска музика на концерт в Пловдив

Ангел Демирев е китарист, в чиято музика се вплитат етно мотиви не само от България, не само от Балканите, а от много по-далечни страни и култури. Според него това е въпрос на търсене най-вече на душата, но и въпрос на комуникация с инструмента...

публикувано на 16.04.24 в 10:15
Снимка: facebook.com/FondaciataTheFondation

"Фондацията" с турне в САЩ и Канада

Българите в САЩ и Канада броят с нетърпение дните до турнето там на българската супергрупа "Фондация". Музикантите – Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов и Венко Поромански, свирят заедно вече 11 години за радост на многобройните..

публикувано на 15.04.24 в 21:10