Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За българите Русия, Китай и САЩ ще са суперсилите в близко бъдеще

Снимка: es.news-front.info

На въпроса кои ще са световните суперсили през 2030 г., 58% от българите поставят на първо място Русия, 50% – Китай, а 46% – САЩ. Това показва глобален сондаж на световната Асоциация „Галъп интернешънъл“ за възприятията за световните суперсили и техните политики. 

Що се отнася до нагласите към лидерството на ЕС, мненията в България са разделени. 39% от българите очакват ЕС да е суперсила, 32% се съмняват в това, а 29% не могат да преценят.

Според 55% от българите политиките на САЩ дестабилизират света. 19% смятат, че САЩ са по-скоро стабилизиращ фактор. Останалите не могат да преценят.

По отношение на Русия 42% смята, че политиките й по-скоро стабилизират света, една четвърт не са съгласни, а една трета не могат да преценят.

Политиките на Китай са още чужди на българите. Близо половината от запитаните у нас (45%) не могат да преценят дали политиките на световната суперсила стабилизират или дестабилизират света. 

Макар да не е напълно уверено в ролята на ЕС като суперсила след 10 години, обществото ни вижда ЕС като най-стабилизиращ фактор в международната политика. Така отговарят 55% от българите. За 19% политиките на ЕС са дестабилизиращи.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54
Димитър Главчев

Служебният премиер поема и поста служебен външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев предложи на президента Румен Радев промяна в състава на служебния кабинет, съобщиха от правителствената пресслужба. След разговор със служебния министър-председател и постъпили предложения от негова страна на..

публикувано на 22.04.24 в 12:30