Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Ню Йорк правят ателие за традиционна родопска мартеница

Снимка: Фейсбук

В неделя, 28 февруари, българското училище „Христо Ботев“ в Ню Йорк ще бъде домакин на специално виртуално ателие за изработка на традиционна родопска мартеница. То се осъществява с помощта на Регионалния исторически музей "Стою Шишков" в град СмолянАтелието отваря врати за всички деца и възрастни, желаещи да си изработят сами българския символ на здравето и плодородието по стара родопска традиция, в 10:00 часа (EST), информира от страницата си във Фейсбук училище „Христо Ботев“ - Ню Йорк.  


Всеки желаещ да се включи в ателието, трябва да се регистрира ТУК и ще получи линк за присъединяване. Необходимо е да се снабдите и с материали - червени и бели памучни конци (по-плътни) и ножици, казват организаторите. По време на събитието експертите от смолянския музей ще разкажат за обичаите и поверията при изработването и носенето на мартеници, ще запознаят българските деца в САЩ със символиката на белия и червения цвят и ще обяснят характерните особености за цветовете, от които се изработват родопските мартеници.


Специална фотосесия ще покаже обредите, традициите, наричанията и вярванията на хората, свързани с празника и със закичването с червено-белите накити в миналото.

Снимки: www.facebook.com/hristobotevschool


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българите зад граница могат да подават заявления за гласуване и онлайн

От 12.00 часа българско време на 23 април 2024 г. на интернет страницата на ЦИК вече може да се подава електронно заявление за гласуване извън страната . Електронните документи служат за образуване на избирателни секции извън страната (при подадени..

публикувано на 23.04.24 в 14:15

5 години хор "Булгапея" оглася Брюксел с български фолклорни песни

Българската акапелна формация "Булгапея" от Брюксел с диригент Надежда Николова отбеляза петата година от своето основаване, предаде БТА, позовавайки се на българското сопрано Анета Тодорова, която е част от хора. "В най-наситения с..

публикувано на 22.04.24 в 19:35

Сънародниците ни в Коядо Виялба отпразнуваха българската пролет

Сънародниците ни в Коядо Виялба (Мадрид) отпразнуваха своя най-любим сезон с фолклорния концерт спектакъл “Българска пролет”. Събитието беше организирано от фолклорната танцова група “Пъстър Хоровод”. В концерта се включиха много български състави,..

публикувано на 21.04.24 в 11:34