Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Село Буковец – между грижата за децата и препитанието на възрастните

Снимка: Радио Видин

Посоките на делника ни отвеждат в село Буковец в северозападната част на страната ни – един от най-обезлюдените и икономически изостанали региони на България, а и в Европа. Селото се намира на 15 км. югозападно от областния град Видин. Оттам преминава река Войнишка, а река Дунав е само на 9 км, което прави това място подходящо за любителите на риболова. Туризмът обаче не е основен поминък за хората тук.

В Буковец живеят около 770 души, а 650 са с постоянен адрес там. Основен проблем за местните е остарялата водопроводна мрежа, както и неасфалтираните улици, което създава допълнителни несгоди след всеки проливен дъжд. „За да искаме да ни подменят водопроводната мрежа, трябва да имаме не по-малко от 2 хил. жители, но ще настояваме за подмяна на старите тръби“ – каза кметът на селото Венцислав Кирилов в ефира на регионалната програма БНР-Видин. Това е задачата пред него – да подобри живота на хората и да не бъде обезлюдено селото, както става често с малките населени места у нас. Надява се селото да бъде включено в проекта „Нашият Видин по-красив от всякога“ и да бъдат асфалтирани и да се баластрират улиците.„Следващ приоритет е доставката на контейнери за смет, които към настоящия момент са недостатъчни. Наред с това съм направил искане да ни предоставят контейнери за разделно събиране на отпадъци. Имаме 4 магазина на територията на селото и те генерират достатъчно количество пластмаси, стъкло, хартия. Кандидатствал съм и по програма за изграждане на нови детски площадки.“Кътове за спорт на открито в Буковец има, детската площадка също се поддържа в добро състояние. Селото е живо и има около 60 деца. 15 от тях посещават местната детска градина, която е голяма грижа за кмета Венцислав Кирилов:

„Проблем има със сградата, защото е строена през 1940 г. и спешно се нуждае от ремонт. Дограмата е стара, но най-сериозен проблем е покривът, който тече, а селото няма средства за ремонт. Ще търсим спонсори, защото ще е скъпо. Намерението беше да преместим градината в бившето училище в селото, но и то вече е в много лошо състояние. Децата в училищна възраст пътуват с два автобуса до Видин. Заради извънредното положение сега са намалени и автобусните линии, които свързват Буковец със съседни населени места. А основно те обслужват учениците и работниците.“Пандемичната обстановка се отразява и върху работата на местното читалище. Въпреки това, благодарения на усилията на секретаря Вероника Атанасова, дейността не е замряла, а даже е повече. В помощ на учениците в читалището е осигурено безплатно ползване на образователния сайт „Уча се“. Още миналата учебна година от читалищния фонд са дарени 4 компютъра, 3 таблета и един смартфон за децата в Буковец, които нямат възможност да си купят необходимата за дистанционна работа техника. Книжният фонд е богат, а има и нови дарения за библиотеката.

Въпреки, че в Буковец две трети от населението са над 70 годишна възраст, има и млади семейства. „Проблем за тях е намирането на работа, някои са наети в областния град, а други работят в чужбина“ – казва Венцислав Кирилов:„За съжаление няма производствени предприятия, където да се реализират местните хора. Около 50-60 човека са в Англия на работа, други са в Италия, Испания. Тук има земеделски производители, има 60 дка ябълкова градина, където се наемат сезонни работници. В съседство има и лозови масиви, които също осигуряват сезонна работа“ – описва възможностите кметът.

В центъра на селото се издига монумент от гранит и варовик в памет на падналите във Балканската, Междусъюзническата и Първата световна войни.Предстои облагородяване на района по повод 100-годишнината от откриването на паметника на 8 юли 1921 г.

Цялото интервю чуйте ТУК:


Съставил: Гергана Манчева /по интервю на Недка Лилкова, БНР-Видин/