Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новоселският манастир в рекламно видео на Министерството на Туризма

Снимка: bulgariatravel.org

Съвместно с Асоциацията на българските екскурзоводи, Министерството на туризма изготви серия от рекламни видеа, които представят малко известните кътчета на България. Вижте 2-минутното филмче, посветено на красивия Новоселски манастир „Света Троица“ в старопланинския град Априлци.

Той е основан през 1830 г. като семеен манастир. По време на Априлското въстание през 1876 г. светата обител става център на така известната Новоселска република. Тогава, в продължение на цели 9 дни „Света Троица“ се превръща в крепост на въстаниците, които оказват упорита съпротива на многочисления турски аскер. След разгрома на въстанието, заедно с целия град Априлци, манастирът е изпепелен до основи, а обитателите му – избити до крак от османските войски. Днес в параклиса зад черквата има малък музей, където се съхраняват костите на убитите.

Съставил: Венета Николова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

 През 19 в. наричали град Елена „българският Витлеем”

Еленски бут, фестивален туризъм, романтика и чиста природа – опознайте град Елена и околностите

Еленският Балкан се радва на нестихващ туристически интерес не само от сънародниците ни, но и от много чужденци. Някои от тях дори се заселват тук за постоянно, превръщайки се в част от местния колорит. Дойде ли краят на седмицата, хотелите в град..

публикувано на 26.03.24 в 10:35

Засилен интерес към Черноморието за Великденските празници

Хотелиерите по морето вече се подготвят за новия туристически сезон. Засилен е интересът на български и чуждестранни туристи, главно от Румъния, към нашето Черноморие за Великден, който тази година ще отбележим на 5 май, съобщи БНТ. Тази година първите..

публикувано на 24.03.24 в 12:10

Рафтинг сезонът по река Струма край Кресненското дефиле вече започна

Любителите на рафтинга в България вече правят първите си спускания по река Струма край Кресненското дефиле. Месеците март, април и май са подходящи за групите, които търсят повече адреналин, тъй като реката е по-пълноводна и преживяването е..

публикувано на 20.03.24 в 07:30