Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изчерпване на ваксините спира ваксинацията по желание

26% повече новозаразени през последната седмица, смъртността намалява със 7 на сто

Снимка: БТА

Две тенденции открои здравният министър проф. Костадин Ангелов на редовния брифинг на здравните власти – за увеличаване на броя на новозаболелите от коронавирус и за нарастване на броя на ваксинираните. На този фон зелените коридори за желаещите да се имунизират се затварят временно поради липсата на ваксини, а заведенията и нощните клубове се готвят да отварят врати.

Костадин Ангелов
“Неприятно сме изненадани от поредната неспазена договорка от фирмата, която трябваше да достави оксфордската ваксина”, заяви проф. Костадин Ангелов. Той добави, чена 22 февруари са пристигнали 117 хил. дози – с 33 хиляди по-малко от поетия ангажимент, както и че “Астра Зенека” няма да достави договорените 142 хил. дози до края на месеца. На 1 март евентуално ще получим 52 800 дози ваксини вместо обещаните над 142 хил. дози. „Водим изключително сериозни разговори на различни нива с въпросната фирма-доставчик“, заяви министърът и допълни, че се намираме в световна криза, в която трябва да се вземат оперативни решения. „Уважаеми представители на „Астра Зенека“, нито имаме нужда от вашата учтивост, нито от вашата вежливост, имаме нужда от ваксини“, обърна се Ангелов към фирмата.

Зелените коридори за пациенти, желаещи да се имунизират срещу Covid-19, временно се преустановяват – стана ясно на брифинга. Когато пристигнат новите дози ваксини, половината ще бъдат предоставени на личните лекари. В момента страната ни разполага с около 80 хил. дози ваксини и на трите утвърдени компании.

Ангел Кунчев
Със 156 заболели на 100 хил. души България се нарежда на 22-о място по този показател в Европейския съюз и на 14-о място по смъртност с 8,27 на 100 хил. души, съобщи държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. В момента 19 области от общо 28 се намират в червената зона. Кюстендил отново е първенец по броя на заразените с 446 на 100 хил. души. Според здравния инспектор броят на новозаразените се увеличава с “нисък темп”, докато по отношение на починалите се намираме в “плато”.

Венцислав Мутафчийски
С 26% са се увеличили случаите на коронавирус през последната седмица, а смъртността бележи спад със 7%, информира, на свой ред, председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Той каза още, че се наблюдава неравномерност на заетите болнични легла в страна и посочи като една от причините личната воля на някои пациенти за болнично лечение. 47% от местата в Covid отделенията за т.нар. неусложнени пациенти са заети, както и 51% в интензивните структури. Свободни легла няма във Военномедицинската академия, в “Пирогов” и в Окръжната болница в София.

Снимки: БТА, БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

ЦИК

"Избираме заедно" е слоганът за изборите за Евро- и български парламент

От 16 април Централната избирателна комисия започва разяснителна кампания за предстоящите избори 2 в 1 - за Евро- и български парламент, насрочени за 9 юни, предаде репортерката на БНР Цветелина Стоянова. Слоганът за изборите ще бъде „Избираме..

публикувано на 15.04.24 в 18:16

Над 1 милион лева от "Америка за България" за туризма в българския Северозапад

17 проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". За тях ще бъдат предоставени 1 312 000 лв. за развитието на туристически продукти и..

публикувано на 15.04.24 в 18:06

"Зелено движение" напуска ПП-ДБ

След широко допитване до членовете си партия "Зелено движение" напуска коалиция "Продължаваме промяната" – "Демократична България" и ще се яви на европейските и предсрочните парламентарни избори на 9 юни отделно. Предстои да бъде решено дали тя..

публикувано на 15.04.24 в 17:56