Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В очакване на Баба Марта

Снимка: БГНЕС

Ако се разходите по улиците на София, пък и на всеки друг български град, ще установите, че всичко грее в бяло и червено. И това не е никак случайно. В последния февруарски ден всеки бърза да избере мартеница –амулет за здраве, с който от векове българите се закичваме в първия мартенски ден.

Последният ден от Малък Сечко ни дава и последен шанс сами да усучем бял и червен конец, за да изработим мартеница за близки и приятели. Правим това с мисълта за здраве, успех и надежда. Димка Дилкова, която съчетава две изконни български традиции, изработвайки мартеници с българска шевица, тълкува символиката на цветовете така:„червеното и бялото са като символ на женското и мъжкото начало, на здравето, на тези изначални човешки неща”. За различните техники при изработването на българския талисман прочетете в публикацията  „Баба Марта бързала, мартенички вързала: с фантазия оплетени, за здраве наречени” от колекцията на Радио България.

Редактор: Е. Каркаланова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Отбелязваме 125 години от рождението на композитора Панчо Владигеров

На 13 март 1899 година в Цюрих, Швейцария, се ражда големият български композитор, музикант, диригент и педагог Панчо Владигеров . Той свири на пиано и композира от най-ранна възраст. Автор е на многобройно творчество в различни жанрове - опера, балет,..

публикувано на 13.03.24 в 06:25

"По-полека" … днес е Денят на бавните обороти

Едно любопитно събитие отбелязваме днес – Международния ден на бавните обороти, известен още като Празник на спокойствието. Социалното движение, наречено Slow Life (Бавен живот), се заражда през 1986 г. На днешната дата в повече от 90 града в..

публикувано на 26.02.24 в 06:30
Бюст-паметник на Васил Левски в Тараклия, Молдова

Паметта за Апостола обединява сънародници от цял свят

Независимо от възраст, вяра, етнос и социална принадлежност, паметта за националния герой на България Васил Левски обединява българите по цял свят. В деня на неговата гибел хиляди се стичат към мемориалите на признателност, за да се поклонят пред..

публикувано на 18.02.24 в 10:16