Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пианистката Дора Делийска ще изпълни българска музика по телевизия ARTE

Снимка: БГНЕС

На 26 февруари, от 20 ч. българско време, Дора Делийска ще участва в епизод на предаването Europe@Home на телевизия ARTE – европейски телевизионен канал за култура. Идеята на тази поредица е в 27 вечери да бъдат представени 27-те държави-членки на Европейския съюз чрез техни изтъкнати артисти. Водещ е Даниел Хоуп, един от най-значимите цигулари на нашето време. Предаването се излъчва на живо от неговия уютен дом в Берлин.

„Бях много развълнувана от поканата – споделя пред БНР Дора, която от години живее във Виена. – Даниел Хоуп се свърза с мен миналата седмица и попита дали бих искала да участвам. Естествено, много се зарадвах, независимо от множеството организационни въпроси – ние все още сме в локдаун, пътуванията се извършват при определени условия и т.н. Много мислих как да представя страната ни. Спрях се на „Есенна елегия“ от Панчо Вадигеров, с чиято музика съм израсла в България. Както и на световни композитори, вдъхновени от българските ритми. Сред тях е големият унгарски композитор и флклорист Бела Барток. Тъй като идеята е да се представи и личността на изпълнителя, ще изпълня произведения от Лигети, Шуберт и др., включени в последния албум, който издадох. Ще прозвучи и преработка на „Хубава си, моя горо“ – популярната песен от нашия градски фолклор. Свързах се с композитора Костадин Генчев и той направи пиеса за цигулка и пиано върху народната песен „Седнало е Джоре“. Това ще бъде и своеобразна кулминация на вечерта. Няма да имаме почти никакво време да репетираме, но Даниел държи да изпълним тази музика, тъй като е свързана с нашата култура. За мен тези две народни песни показват важни страни от българската чувствителност. Едната – меланхолична и носталгична, другата – хумористична, темпераментна. Телевизията поддържа и лайфстрийминг в социалните мрежи, което е много удобно за съвременния човек.  Много ще се радвам, ако българската публика сподели тази емоция с мен, защото искам да се знае, че България и българската традиция винаги са в мен и с мен, и се движат паралелно с всичко друго, което правя.“

Дора споделя също, че работи върху новия си компактдиск „Етюди и прелюдии“, чиято програма ще представи през април в Концертхаус във Виена, ако всичко върви според плановете, разбира се.

Отново през април Даниел Хоуп, музикален директор на Zurich Chamber Orchestra и New Century Chamber Orchestra в Сан Франциско, ще гостува в София, където ще си партнира със Софийската филхармония и оперната прима Александрина Пендачанска в зала „България“. 

Редактор: Албена Безовска



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Как мразя"– нова песен от проекта "Пеещи артисти"

Най-новата, 36-та поред песен от проекта "П еещи артисти " на продуцента Игор Марковски е със заглавие "Как мразя". Певицата Мариана Попова е сред плеядата популярни лица от българския артистичен свят, които изпълняват написани специално за тях..

публикувано на 09.04.24 в 10:15
Кристофър Галовски, Емил Димитров – син и адвокат Христина Георгиева на заседание по делото.

Съдът защити авторското право върху песента "Моя страна, моя България"

Окръжният съд в Плевен реши, че е е нарушено авторското право на Емил Димитров - син, заради неразрешено използване и преработка на песента "Моя страна, моя България". Изпълнението в нарушение на Законаза за авторските и сродните права бе публично..

публикувано на 08.04.24 в 13:04
Сияна Буркхард

Талантливо българче прославя страната ни на международни клавирни конкурси

Българче на 9 години от Монтана прослави страната ни на клавирен конкурс в Сингапур. Сред участниците в него е имало пианисти от Тайланд, Хонконг, Малайзия, Гърция, Япония, Китай, Индонезия и Индия. По думите на преподавателката на момичето Нина..

публикувано на 07.04.24 в 10:35