Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честита Баба Марта! – Честито ново начало!

Да избродираш мартеница с народни шевици от носии



Днес в България прогонваме зимата и отваряме път на пролетта, закичвайки на ревера си мартеница. Корените на бяло-червения талисман за здраве са в далечното минало на нашия народ. А представата за мартеницата е тясно свързана с образа на Баба Марта – възрастната жена, която идва в първия мартенски ден и връзва мартеничка на хората и домашните животни. И днес тази стара народна традиция е жива, тя създава радост и настроение. От ранни зори на Първи март си казваме „Честита Баба Марта!“, което означава „Честита пролет, честито ново начало с надежда!“.

Семплата нишка от усукани конци отдавна има различни творчески интерпретации, но винаги запазвайки символиката. Идеята да добави още красота и авторство към традиционната мартеница споделя софиянката Геновева Калушкова, която е и майстор на гоблени. С еднакво търпение и любов тя изработва мартеници и бродира български традиционни шевици, а когато съчетае двете неща се получават малки бижута, търсени от ценители. Върху своите мартеници Геновева извезва и най-популярния и древен мотив в българските шевици – орнаментът „Елбетица”. Той е красив символ, който изобразява двоен кръст, бележещ посоките на света и най-важните слънчеви позиции – зимното и лятното слънцестоене, пролетното и есенното равноденствие. Тези осем лъча са древен символ на кръговрата в природата.



„Всичко се бродира ръчно, всеки мотив е различен, а българската шевица има силата да предпазва човека от нещастия, лоши хора и вреди“ – казва Геновева
. Изработването на мартеници с бродирани шевици за нея е любимо хоби, в което влага много желание и любов.


„Хората остават много доволни като видят тези мартеници. Харесват ги, защото сме българи и си пазим традициите. Символите върху шевиците за моите мартенички са различни, най-често е елбетицата. Тя обединява женското и мъжкото начало – такива символи също са белият и червеният цвят. Смятало се е, че червеният цвят предпазва от магии. В шевицата се влага и зелен цвят – символ на вечния живот, на природата, а жълтото е слънцето, огъня и светлината, без които не можем. Това са основните цветове в шевицата. Материалите са памучни конци, такива, с които се изработват традиционните български облекла.“



„Във всяко нещо влагам и чувство от себе си, а това има огромно значение за хората, до които достигат тези бродерии. Първото нещо на Първи март е да закича с мартеница моя съпруг и моя син, а след това ще подаря мартенички в работата и на колежките си. Така денят се превръща в истински празник за нас, българите. Радостта идва и от това, че хората са закичени с бял и червен конец, много е хубаво. Надявам се да продължаваме да спазваме традициите, защото това ще ни запази като народ. Затова си мисля, че трябва повече да държим на традициите и да купуваме нещата, които сме направили ние тук, с нашите послания и с любов. От моите мартенички съм пращала във Франция, Германия, Латвия, на доста места, където има българи. Навсякъде тези мартенички радват хората и дълго време остават като сувенир с лично послание и спомен за България.“

Снимки: личен архив

Галерия

Още от категорията

Традицията на давулджиите или кой буди мюсюлманите по време на Рамазан

Денят Арифе е последният от свещения за мюсюлманите месец на постите Рамазан. В исляма това е най-благодатният месец от годината, свързва се с 30-дневните строги лишения – "оруч". Храненето и пиенето на течности и вода става само преди изгрев и след..

публикувано на 09.04.24 в 11:30

Кукери, старци, бабугери, чауши … село Турия е домакин на маскарадни игри

Подбалканското село Турия посреща над хиляда участници в маскарадните игри "Старци в Турия“. В тазгодишното издание на фестивала на 30 март ще се включат 28 кукерски групи от цяла България. Ежегодно събитието привлича хиляди гости от страната и..

публикувано на 30.03.24 в 07:10

Демоничният конник св. Тодор

"В обширен регион в Северна България конникът св. Тодор се възприема като демоничен персонаж. Народните определения за него звучат по следния начин: овампирчен , вкаракончен или таласъмлия светец… Той посещава забранените през този период..

публикувано на 23.03.24 в 04:30