Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Снимка: Ройтерс

Разпространението на Covid-19  провокира някои държави да направят промени или да подготвят такива по отношение на режима за влизане на граждани от България и други страни. Вижте:

Молдова въведе изискване за негативен PCR тест при влизане в страната,считано от 5 март 2021 г. Властите обновиха и списъка на страните от т. нар. „червена зона“, чиито граждани не са допускани в Молдова. Новият списък влиза в сила от 1 март 2021 г., като България не е включена в него.

Българските граждани могат да влизат в страната в случай, че не са преминали (дори транзитно) през някоядържава от т. нар. „червена зона. От 5 март т.г. те задължително следва да представят удостоверение за отрицателен PCR тест, извършен до 72 часа преди влизането в страната. Документът за теста трябва да бъде изготвен на английски, руски или румънски език.

Гърция засили здравния контрол на границите си с България. От ранния следобед на 25-и февруари медицински екипи на граничния пункт „Кулата-Промахон“ правят проверка с антигенни тестове срещу Covid-19 на всички влизащи в Гърция граждани, включително и на шофьорите на товарни автомобили. Превозвачите изчакват резултата от теста в камионите, като задържането на трафика е между 10 и 15 минути. Досега тестовете се правеха само на влизащите в Гърция леки автомобили и автобуси.

Черна гора въведе изискване за отрицателен PCR- тест за пристигащите, считано от 27 февруари 2021 г. Българските граждани, които влизат в страната с начална точка на отпътуване Република България, както и Република Сан Марино, Велико херцогство Люксембург, Княжество Андора, Република Словакия и Република Ботсвана следва да представят отрицателен резултат от PCR тест, извършен не по-рано от 72 часа преди отпътуването. Както досега, мярката важи и за българите, които пристигат в Черна гора от Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, Франция, Португалия, Испания, Дания, Нидерландия, Република Ирландия, Белгия, Чешката република, Израел, Малта, Ливан, Естония, Латвия, САЩ, Бразилия, Република Южна Африка, Индия, Бахрейн и Ливан. Те следва да представят отрицателен резултат от PCR тест, извършен не по-рано от 72 часа преди отпътуването.

За идващите от страни извън изброените по-горе няма изисквания за предоставяне на негативен резултат от PCR тест. Няма изискване за предварителна онлайн регистрация на пътуващите.

Швейцария разреши и бързия тест за Covid-19 при влизане в страната. Българските, влизащи в Швейцария по въздушен път, вече могат да предоставят и отрицателен бърз тест за коронавирус, за да бъдат допуснати на територията на страната.

Бързият тест трябва да бъде направен не по-късно от 24 часа преди влизане. Остава в сила и възможността за представяне на отрицателен резултат от PCR тест направен до 72 ч. по-рано.

От МВнР предупреждават, че швейцарските власти ще следят дали в документа са записани фамилното, собственото име и датата на раждане на гражданина, както и датата и часът на тестването, видът на теста и резултатът от него.

Съставил: Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за значими валежи за 6 области на Източна България

В четвъртък , 18 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Ще е облачно. Валежи сутринта ще има предимно в Източна България. Остава ветровито, с умерен, в Дунавската равнина – силен, студен северозападен вятър...

публикувано на 17.04.24 в 21:00
Калоян Гешев

Български седмокласник е трикратен шампион по скоростно смятане

Седмокласникът Калоян Гешев от столичното 125 СУ “Боян Пенев” стана трикратен шампион по скоростно смятане. Той спечели първо място на Олимпиадата по умствени изчисления, която се проведе онлайн. Калоян сърба 243 точки и така успя да отстрани..

публикувано на 17.04.24 в 17:43

Нидерландия провежда разследване за измами с обезщетения от България

Нидерландската служба за данъчно разузнаване и разследване (FIOD) отново разследва организирани измами със социални обезщетения от България, предаде БТА. Отделът "Социални обезщетения" е получил множество сигнали за лица, които неправомерно се..

публикувано на 17.04.24 в 16:05