Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сърцето на Габрово има нужда от цвят и нови идеи

Снимка: gabrovo.bg

Ако сте се разхождали из Габрово, няма как да не сте направили пешеходен тигел по калдъръма на „Шести участък“. Това е най-старият габровски квартал, пряко свързан с възникването на селището. Името му, както подобава на габровци, се свързва със случайно възникнала шега. Районът изобилства с ресторантчета и кръчми, в които често са се развихряли шумни веселия. Поради това и често бил посещаван от полицаи, затова по аналогия с пети полицейски участък в столицата, започнали да го наричат „Шести участък“.


И макар някога да е бил сърцето на града, днес кварталът сякаш остава встрани от маршрута на гражданите и гостите на „българския Манчестър“. Възраждането му бе във фокуса на тридневен хакатон под наслов „Промяна на Шести участък“ в гр. Габрово.

„Участниците бяха не само от различни градове – Габрово, София, В. Търново, Трявна, но и от различни професионални области, което допринесе за обогатяване на споделените идеи и финалната концепция за бъдещото и устойчиво развитие на квартала – съобщи за Радио България доц. Светла Панайотова, преподавател в Техническия университет в града. –  Отборите подготвиха с много хъс презентациите си, съпроводени с богат илюстративен материал, работа на терен в квартала, анкети към местната общност от квартала и дори предаване на живо от „Шести участък“.“


Според участниците кварталът има нужда от цвят и модерно излъчване, поради което би трябвало да привлече креативни индустрии. За целта витрините на множеството пустеещи дюкянчета биха могли да се превърнат в изложбено пространство за творците. А пустеещите помещения – в споделени офис площи за практикуващи свободни професии. Идеи за уикенд крафт събития, литературни четения и празници, които да оживят района, също не липсваха.


Според кмета Таня Христова, целта на надпреварата е да  открие онези идеи, „които ще направят „Шести участък“ истински жив и привлекателен, с уважение към миналото и с мисъл за бъдещето му!“.

Хакатонът се осъществи в рамките на международния проект „Креативни индустрии за нови градски икономики в Дунавския регион“ (CINEMA). Той работи за обновяването на централни градски райони, изоставени в резултат на индустриално преобразуване, промяна в навиците на потребителите и нарастване на населението в предградията и крайните квартали. Община Габрово бе избрана за пълноправен партньор заедно с още 21 общини от 8 различни държави: Словения, Словакия, Германия, Австрия, Румъния, Сърбия, Молдова и България.

Снимки: gabrovo.bg

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ангел Кунчев

Намираме се в началото на национална епидемия от коклюш

Близо 400 случаи на коклюш са регистрирани, намираме се в началото на национална епидемия, заяви пред Нова тв главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Той добави, че само в понеделник и вторник са установени нови 70 болни.  Ангел..

публикувано на 25.04.24 в 11:07

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38