Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сърцето на Габрово има нужда от цвят и нови идеи

Снимка: gabrovo.bg

Ако сте се разхождали из Габрово, няма как да не сте направили пешеходен тигел по калдъръма на „Шести участък“. Това е най-старият габровски квартал, пряко свързан с възникването на селището. Името му, както подобава на габровци, се свързва със случайно възникнала шега. Районът изобилства с ресторантчета и кръчми, в които често са се развихряли шумни веселия. Поради това и често бил посещаван от полицаи, затова по аналогия с пети полицейски участък в столицата, започнали да го наричат „Шести участък“.


И макар някога да е бил сърцето на града, днес кварталът сякаш остава встрани от маршрута на гражданите и гостите на „българския Манчестър“. Възраждането му бе във фокуса на тридневен хакатон под наслов „Промяна на Шести участък“ в гр. Габрово.

„Участниците бяха не само от различни градове – Габрово, София, В. Търново, Трявна, но и от различни професионални области, което допринесе за обогатяване на споделените идеи и финалната концепция за бъдещото и устойчиво развитие на квартала – съобщи за Радио България доц. Светла Панайотова, преподавател в Техническия университет в града. –  Отборите подготвиха с много хъс презентациите си, съпроводени с богат илюстративен материал, работа на терен в квартала, анкети към местната общност от квартала и дори предаване на живо от „Шести участък“.“


Според участниците кварталът има нужда от цвят и модерно излъчване, поради което би трябвало да привлече креативни индустрии. За целта витрините на множеството пустеещи дюкянчета биха могли да се превърнат в изложбено пространство за творците. А пустеещите помещения – в споделени офис площи за практикуващи свободни професии. Идеи за уикенд крафт събития, литературни четения и празници, които да оживят района, също не липсваха.


Според кмета Таня Христова, целта на надпреварата е да  открие онези идеи, „които ще направят „Шести участък“ истински жив и привлекателен, с уважение към миналото и с мисъл за бъдещето му!“.

Хакатонът се осъществи в рамките на международния проект „Креативни индустрии за нови градски икономики в Дунавския регион“ (CINEMA). Той работи за обновяването на централни градски райони, изоставени в резултат на индустриално преобразуване, промяна в навиците на потребителите и нарастване на населението в предградията и крайните квартали. Община Габрово бе избрана за пълноправен партньор заедно с още 21 общини от 8 различни държави: Словения, Словакия, Германия, Австрия, Румъния, Сърбия, Молдова и България.

Снимки: gabrovo.bg

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Завърнаха се моряците от екипажа на освободения кораб „Руен“

Петимата моряци от отвлечения, през декември край Сомалия, кораб "Руен", който беше освободен от индийския боен флот преди 9 дни, се завърнаха във Варна. Те се прибраха с полет от Оман през Турция. От Параходство "Български морски флот" потвърдиха, че..

публикувано на 26.03.24 в 10:15

Във вторник - пролетни температури, но с валежи от дъжд и сняг по планините

След временното намаление на облачността, от югозапад ще започне ново увеличение. Северозападният вятър ще отслабне, в Западна България ще стихне. Минималните температури ще бъдат между минус 1° и 4°, в София – около минус 1°, като на места в..

публикувано на 25.03.24 в 20:05

С 10% са се повишили цените на жилищата в България за година

През четвъртото тримесечие на 2023 г. цените на жилищата в България са се увеличили с 10.1% в сравнение с четвъртото тримесечие на 2022 г., като 10,5% е ръстът на цените на новите жилища, а 9,8% - на съществуващите. Това показват изнесени днес..

публикувано на 25.03.24 в 16:30