Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 357

Снимка: БГНЕС

Възстановяват се имунизациите срещу коронавирус
Имунизациите в първите четири фази от ваксинационния план за коронавируса ще бъдат възстановени вероятно утре, съобщи за БНР директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов. Зелените коридори ще се възобновят, когато в страната пристигнат по-големи количества ваксини срещу Covid-19, добави той. На първо време ще се използва препарата на „Астра Зенека“, който се очаква да пристигне тази вечер.

Всички ще могат да се ваксинират
Ваксини срещу Covid-19 ще има за всички, само през март ще пристигнат 500 хил. дози, обяви в ефира на бТВ социалният министър Деница Сачева. Тя добави, че са поръчани равни количества от трите одобрени в Европейския съюз препарати. По думите й, няма задържане на доставени ваксини и дозите вече са поставени. „Правителството е направило всичко – сключило е договори за ваксините, а това, че те се бавят, е проблем извън България“, коментира Деница Сачева. Според нея над 1 млн. души са подкрепени под различна форма от държавата заради епидемията.

Бойко Борисов: Отваряме заведенията, март ще бъде критичен
„В понеделник вечер всички на заведение – обаче ще обясните на хората, че е пандемия“, заяви премиерът Бойко Борисов при посещението си в Чирпан. „Това, че отваряме ресторантите не е да тръгнат всички и да се заразят“, добави той. Министър-председателят подчерта, че разчита на чувството за самосъхранение и интелигентността на българите. Според него март ще бъде критичен, но напролет „ще е по-лесно“. Бойко Борисов каза също, че е направена организация ваксините, които се очаква да пристигнат през нощта, да бъдат разпределени, за да продължи ваксинацията. „Полагаме огромни усилия на минутата да ги разкараме“, обобщи той.

Преболедувалите коронавируса може да се ваксинират с една доза
Все още няма яснота кога отново ще заработят зелените коридори за ваксиниране срещу коронавирус, съобщи пред бТВ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Той определи като добро решението хората да могат да се имунизират веднага. Според специалиста няма опасност тези, които са си поставили първата доза, да останат без „втора игла“. Ако обаче това се случи, не трябва да се притесняват, тъй като основният имунитет се постига с първия прием на препарата, а с втория се повишава с още 10-15%. Проф. Тодор Кантарджиев заяви и че е логично твърдението преболедувалите Covid-19 да се ваксинират само с една доза.

Можем да използваме само разрешени от ЕС ваксини
В страната ни могат да се използват само разрешените в Европейския съюз ваксини и то доставени директно от производителя, заяви пред БНР проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата. Вчера БСП внесе в парламента предложение, с което настоява правителството да започне разговори за доставка на руската ваксина “Спутник V“, за да се реши проблема с недостига на препаратите. Проф. Илко Гетов обаче е категоричен, че „при нас вариант за солови акции няма“. Той каза още, че компаниите производители на ваксини вече усилено работят за добавянето на трета доза след известно време заради новите мутации на коронавируса.

Лек спад на процента новозаразени с Covid-19
1681 случая на коронавирус са установени през последното денонощие при направени 13 697 тестове, показват данните на Единния информационен портал. 12% от пробите са дали положителен резултат. Най-много новозаразени има в София – 499, в Пловдив – 150 и в Плевен – 115. Излекуваните са 800, починали са 49 души, а в болница се намират 4502 пациенти – от тях 378 в интензивни отделения. Новите случаи на Covid-19 при медиците са 40 и с тях общият им брой става 10 183. Вчера са ваксинирани 15 927 души. До момента са поставени 204 439 ваксини срещу Covid-19. С двете дози са имунизирани 37 181 души.

Превозвачи заплашват с блокиране на движението на ГКПП „Кулата“
Сериозни загуби търпят малките фирми за товарни превози заради въведеното от гръцките власти тестване на шофьорите на камиони на граничния пункт „Кулата - Промахон“. Недоволството ескалира и може да прерасне в спонтанно блокиране на движението на българска територия. От два дни с решение на гръцките власти на антигенни тестове за коронавирус подлежат и шофьорите на тежкотоварни камиони. Зам.-председателят на Съюза на българските транспортни работници Веселин Дангов обясни за БНР, че между 7,00 и 22,00 ч., когато се правят тестовете, на гръцка територия преминават не повече от 20-30 товарни автомобили. Според превозвачите това е поредното нарушение на европейското споразумение за зелени транспортни коридори от страна на Гърция.

Правителството изхарчи повече пари през февруари спрямо предходния месец
Кабинетът ускорява правителствените харчове през февруари, стана ясно от отчета за състоянието на хазната през януари и очакванията на финансовото министерство за развитието му през февруари, когато има излишък от 137 млн. лв. Разходите за социалноикономическите мерки, 50-те лв. добавка към пенсиите през първите два месеца на годината и ръстът на минималната пенсия от началото на т.г. са само част от факторите, заради които разходите от бюджета през февруари възлизат на над 1,2 млрд. лв. спрямо същия месец на 2020 г., когато кризата с Covid-19 все още не беше ударила страната ни. През февруари финансовото министерство два пъти пусна дългови емисии на вътрешния пазар и набра нов дълг от общо 500 млн. лв. под формата на държавни ценни книжа.

Съставил: Диана Цанкова


Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 9 април 2024 г.

"Единство в многообразието"- мотото на Европейския съюз се превръща в свързващата нишка на историите, които сме ви подготвили в "България днес" на 9 април. От обичаите и традициите на мюсюлманите в страната ни в навечерието на Рамазан байрам, през..

публикувано на 09.04.24 в 19:00

България днес – 8 април 2024 г.

Впуснете се в новата работна седмица с предаването "България днес". На 8 април отбелязваме Международния ден на ромите, началото на Панаира на детската книга в Италия и ще загатнем за таз-годишните изненади в пътуващия фестивал "Лятно Театро", който ще..

публикувано на 08.04.24 в 19:00

България днес – 5 април 2024 г.

В "България днес" ви отвеждаме до  Лисабон , за да ви разкажем за българската общност там, за българското училище и българските православни средища. В рубриката ни " Радио България при българите в..

публикувано на 05.04.24 в 19:00