Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 358

Снимка: БТА

Пристигнаха дългочаканите ваксини на “Астра Зенека”

52 800 дози от ваксината на "Астра Зенека" срещу коронавирус бяха получени тази сутрин и вече се разпределят към Районните здравни инспекции, съобщи председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов. В края на следващата седмица се очакват още 80 хил. дози от оксфордската ваксина, с които ще се гарантира поставянето на втората доза. Втората доза от ваксините на „Файзер/Бионтех“ и „Модерна“ се пази и е гарантирана, увери директорът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов. Той изтъкна, че няма решение преболедувалите Covid-19 да се ваксинират само с една доза. Утре се очаква да получим 21 хил. дози от ваксините на „Файзер/Бионтех“.

Опашка за ваксини пред столичнната РЗИ

Лични лекари с хладилни чанти и кутии се наредиха на опашка рано сутринта пред столичната РЗИ, за да получат ваксини за пациентите си над 65 годишна възраст. Директорът на институцията д-р Данчо Пенчев съобщи, че всички общопрактикуващи медици ще получат по 30 дози за “първата игла” от пристигналите днес ваксини на “Астра Зенека”. Получените 52 800 дози бяха разпределени към 28-те РЗИ в страната, а оттам – половината за личните лекари и останалите за ваксинационните пунктове.

Бойко Борисов посъветва отново да заработят зелените коридори

“Там, където има чакащи, пуснете зеления коридор за ваксиниране”, препоръча премиерът Бойко Борисов при посещението си в детското отделение на “Пирогов”. Друг негов съвет към здравния министър проф. Костадин Ангелов гласи очакваните да пристигнат утре 21 хил. дози ваксини на „Файзер/Бионтех“ срещу коронавирус да бъдат запазени за членовете на секционните и на районните избирателни комисии. Министърът заяви, че ще се прецени дали е възможно възобновяването на зелените коридори за всички желаещи да се ваксинират, тъй като в отделните области фазите от националния ваксинационен план протичат по различен начин.

Възстановяват се зелените коридори за ваксиниране срещу Covid-19

От днес хората, които желаят да се ваксинират незабавно, ще могат да го направят чрез т.нар. зелени коридори, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Председателят на Националния ваксинационен щаб Красимир Гигов е изпратил указания до Българския лекарски съюз, Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България и Регионалните здравни инспекции за усвояване на всички дози от наличните ваксини. Така когато във ваксинационните пунктове няма достатъчно желаещи от четирите целеви групи, ще могат да се ваксинират всички останали хора.

Ако ситуацията стане нетърпима, ще се вземат нови противоепидемични мерки

Посещението на ресторант не крие рискове, но не съм убеден, че ще се спазват мерките, заяви за БНР държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по повод отварянето на заведенията за хранене от понеделник. Според него проблемът ще настъпи след 22,30 ч. “с музиката и падането на някои задръжки”. „Намираме се в процес на повишаване на заболеваемостта, нотемпът на нарастване е нисък и това ни дава възможност да сме по-демократични в отпускането на мерките”, коментира той. Доц. Ангел Кунчев обаче предупреди, че ако ситуацията стане нетърпима, ще се пристъпи към ново затягане. По думите му, ръстът на заболяемостта не се дължи толкова на строгостта на противоепидемичните мерки, колкото на новия вариант на коронавируса.

1079 новозаразени с коронавирус

През последното денонощие са установени 1079 нови случаи на коронавируспри направени 8476 тестове, показват данните на Единния информационен портал. Близо 13% от пробите са се оказали положителни. Най-много новозаразени има в София – 322, в Бургас - 148 и в Пловдив – 70. Излекуваните са 1643, починали са 39 души, а в болница се намират 4674 пациенти – от тях 380 в интензивни отделения.Активните случаи са 31 402. Вчера са поставени 5321 дози ваксини и с тях общият им брой става 209 760. От началото на епидемията с Covid-19 са се заразили 246 706 души и са починали 10 167 души.

Поискахме отмяна на антигенните тестове на границата с Гърция

По препоръка на вицепремиера Екатерина Захариева посланикът ни в Гърция Валентин Порязов е потърсил спешно обяснение от гръцкото външното министерство, Министерството за защита на гражданите и Националната гранична полиция относно въведените бързи антигенни тестове за шофьори на товарни автомобили на граничния пункт с България, съобщават от МВнР. Дипломатът ни е настоял пред гръцките институции за незабавно преустановяване на практиката, тъй като противоречи на европейските регулации. Гръцката страна е приела валидността на българските аргументи и е поела ангажимент за преодоляването на проблема.

Илияна Йотова: Цинизъм е да няма тържества на Шипка

Вицепрезидентът Илияна Йотова определи като “цинизъм” отмяната на тържествата на връх Шипка на 3 март заради епидемията от коронавирус. “Не може да не отидем там на националния си празник – на открито, където хората могат да пазят дистанция”, коментира тя пред БНТ, добавяйки, че на този фон се отварят заведенията. Илияна Йотова критикува и ваксинационния план. Защо при наличието му се налага създаването на зелени коридори, попита тя. Според вицепрезидента има два много важни въпроса пред страната ни – как България ще отговори на климатичните промени и как ще се пребори с бедността и неравенството, които са “кризите фантоми, които следват след Covid-19”.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Диана Цанкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 12 април 2024 г.

В „България днес“ ви отвеждаме до Източна Албания , където се срещаме с поредните герои от поредицата ни „Радио България при българите във…“ . Те са от село Връбник – най-източната точка на Албания , някои от тях вече живеят извън селото, но..

публикувано на 12.04.24 в 19:00

България днес – 11 април 2024 г.

В „България днес“ на 11 април отбелязваме 60-та годишнина от първия български граждански презокеански полет, разговаряме с художничката и авторка на плакати Радослава Боор за плакатната изложба, посветена на правата на жените, която тя представя..

публикувано на 11.04.24 в 19:00

България днес – 10 април 2024 г.

В „България днес“ на 10 април ви разказваме за Рамазан Байрам – мюсюлманският празник с послание, срещаме ви с Елена Ганева-Роблес, преподавател на български и британски деца в Лондон. Разбираме и защо едно българско семейство загърби бизнеса си у..

публикувано на 10.04.24 в 19:00