Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Демографските прогнози могат да обезсмислят жилищното строителство в София

Снимка: stroiteli

Тревожна негативна демографска тенденция се наблюдава в цивилизования свят не отскоро. „В страните, в които културното равнище и благосъстоянието на населението е по-ниско, сме свидетели на изключително бурно демографско развитие. За разлика от държавите, в които благосъстоянието е на високо ниво, а режимите – демократични. В тях нивото на човешко възпроизводство е изключително ниско“. Така накратко обрисува глобалните промени, настъпили още преди пандемията, психологът от Пловдивския университет проф. Веселин Василев.

Затова не бива да ни изненадва и българският им контекст. Прогнозите за скок на новородените у нас след локдауна, въведен в началото на миналата година, останаха несбъднати, а естественият прираст е с все така с отрицателни стойности. Въпреки относително по-добрите демографски показатели на българската столица спрямо градовете в страната, някои от числата са доста тревожни и скоро ще се отразят пряко върху социалната система.

„Единият демографския показател сочи коефициента на демографска зависимост, т.е. показва на колко трудоспособни лица, се падат даден брой в нетрудоспособна възраст – обясни в интервю за БНР социологът Невена Германова – Данните за София сочат, че на 100 души в трудоспособна, се падат 48 в нетрудоспособна възраст. Другият тревожен индикатор е коефициентът на демографско заместване. Данните от него показват, че  всеки 100 човека, които излизат от трудовия пазар, биват заместени от 72-ма.“

Актуална прогноза гласи, че до 2050 година населението на българската столица почти няма да се промени, като дори се очаква да има лек спад.

Съобразявайки се с тези данни, както и с факта, че миграцията от вътрешността на страната към София намалява, няма как да не се запитаме каква е необходимостта от строителство на нови сгради за жилищни нужди в мащабите, позволени от действащия общ устройствен план на града.

„В него е заложен сериозен ресурс от жилищни зони, някои от които все още дори не са усвоени – обясни урбанистът Емил Христов. – Проблемът е, че не се взема предвид колко хора могат да поемат тези зони, ако бъдат реализирани всички. Последното изменение в плана датира от 2009 година. Начинът, по който продължават да се правят общите устройствени планове, трябва да се преосмисли, тъй като те са твърде статични. Те се съобразяват с една обстановка и картина на динамиката в града в конкретно време, но нищо от това не може да работи 10 или 20 години по-късно. По тази схема се създават много зони, в които се строи масово, позволено и легално жилищни сгради, без да има нужда“.

Според Христов, акцентът в градоустройството трябва да засегне в по-голяма степен обновяването на сградния фонд в столицата.

„Доста е амортизиран старият сграден фонд. И конструктивното, и енергийното обновяване са много важни. Направихме проучвания и установихме, че панелните блокове не са от най-критичните по отношение на конструкцията и сеизмичния риск. Проблемните жилища са по-старите сгради в центъра. Те са строени спрямо стари нормативни изисквания, което ги прави по-рискови.“

Урбанистът посъветва Столична община да обърне по-сериозно внимание и на своята жилищната стратегия. Към момента такава липсва, макар за нея да се говори от години.

„Необходимо е да се измисли модел, по който да бъдат субсидирани хората, които имат нужда от социални жилища. Такива са млади семейства, възрастни хора, или в неравностойно положение. Необходимо е да се облекчи процедурата за наемане на общинско жилище, както и да се увеличи техният брой. Към момента София е града в ЕС с най-малко общински или социални жилища.“

Редактор: Йоан Колев /по интервюта на БНР-Радио София и БНР- Пловдив/

Още от категорията

Парламентът прие оставката на правителството

След дълги процедурни спорове Народното събрание прие оставката на третото правителство ръководено от премиера Бойко Борисов. Решението бе взето със 156 гласа "за", без "против" и "въздържал се".  Депутатите от бившата управляваща партия..

публикувано на 16.04.21 в 12:59

Два случая на мутация на Covid-19 в Северна България

“При две жени в Северна България с британския вариант на Covid-19 е установена мутация в спайк протеина на шипчето”, информира на брифинг на здравните власти проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. “..

публикувано на 16.04.21 в 12:03

В „Сребърна“ се излюпиха първите пеликанчета за тази година

С ново поколение се сдобиха първите двойки къдроглави пеликани, които през месец март свиха гнезда в крайдунавския резерват „Сребърна“. Пеликанчетата са се появили на бял свят в специално изградените за тях дървените наколни платформи в северната..

публикувано на 16.04.21 в 11:08