Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 359

Снимка: Facebook /Марияна Николова

България иска свободно пътуване и отворени граници за спасяване на туризма

Подкрепяме създаването на "бързи зелени коридори" за ваксинирани и хора, които вече са се възстановили от Covid-19, като същевременно не се ограничават пътуванията на останалите европейци. Това трябва да доведе до възраждане на туристическата екосистема и международната мобилност, каза вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова на видеоконференция на ресорните министри в ЕС.

Николова е изтъкнала българския опит в пандемията за развитие на вътрешния туризъм, СПА, уелнес, медицински и балнео туризъм, за преориентиране към по-безопасни видове транспорт и развитие на по-малките курорти и места за настаняване, които са по-гъвкави, предаде БТА.

Междувременно стана ясно, че през март Европейската комисия ще предложи цифров документ, който - ако бъде одобрен от страните членки - да позволи свободно пътуване през летния туристически сезон. Това съобщи председателят Урсула фон дер Лайен в реч пред германски депутати. "Целта е постепенно да позволим безопасно движение в ЕС или чужбина за различни цели - от работа до туризъм", написа тя в профила си в "Туитър".

Гърция облекчава режима на тестване за водачите на камиони

Министерството на външните работи на Гърция уведоми българските си колеги, че практиката за бързи антигенни тестове за всички шофьори на товарни камиони на граничен пункт „Кулата - Промахон“ е прекратена. От 1-ви март тестването отново ще се осъществява единствено на случаен принцип, съобщиха от МВнР.

Заведенията за хранене и развлечения възобновиха дейността си

Ресторантите могат да работят между 6 и 23 ч. на 50% от капацитета си, настанявайки не повече от 6 души на маса. Работата си възобновяват и игралните зали и казината също при използване на не повече от 50% от капацитета им и носене на маски от персонала и посетителите.

Разрешава се и провеждането на присъствени учебни занятия в училищата за деца с нарушен слух или зрение. Отново е позволено провеждането на присъствени групови занятия в езикови и образователни центрове, както и на групови туристически пътувания с организиран транспорт в страната.Разрешават се и изложенията при създаване на организация за еднопосочно движение и спазване на физическа дистанция от 1,5 м между посетителите.

От разхлабването на мерките няма да се възползват една четвърт от заведенията, а фалити на обекти се очакват и през март, прогнозираха от бранша. Най-големият проблем на собствениците при подновяване на работата ще бъде персоналът, показва репортерска проверка на Наталия Ганчовска.

При достатъчно ваксини, до юни ще се ваксинират 70% от българите

Основната ни цел е да държим пандемията на каишка, да върнем спокойствието на хората – заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов пред bTV. „Ако имаме достатъчно ваксини, може да имунизираме 70% от населението до края на месец юни“ - увери министърът и уточни, че месечно в страната могат да се правят между 600 и 600 хил. ваксинации. Затова, по думите му, искаме дози назаем от Франция и Германия. „АстраЗенека“ не са доставили дори 40% от договорените количества. Министър Ангелов подчерта, че България като страна не се е договаряла с фирмата и затова пише възраженията си до Еврокомисията, която е договаряла доставките.

Излекуваните за денонощието са повече от новозаразените с Covid-19

Новите случаи на коронавирус в България за последното денонощие са 332 при 2531 направени теста, сочи Единният информационен портал. Положителните проби са 13,1%. Активните случаи са 31 302. Броят на настанените в лечебни заведения е 4744, от които 394 са в интензивни отделения. През последното денонощие са починали 24 пациенти, а излекуваните са 408. За същия период са поставени 2685 ваксини, като с тях общият брой поставени дози става 212 445.  Пълна имунизация с две ваксини са получили 37 379 души.

Зелените коридори за ваксинация отново са отворени

Зелените коридори, от които могат да се възползват всички желаещи да се имунизират извън приоритетните групи, отново са на разположение на гражданите. Това стана, след като на 28 февруари България получи още 52 800 дози от ваксината на „Астра Зенека“.

Верността на резултатите от проба за Covid-19 зависи от метода, по който е взета

При близък контакт с болен тестът се прави поне след 4 дни, за да бъде реален резултатът, каза проф. Добрин Свинаров, ръководител на Клинична лаборатория в Александровска болница. „Технологията, основана на т.нар. PCR- реакция е от изключителна важност за доказването на наличие на вируса във взетата биологична проба. Много е важно по какъв начин е взета пробата, защото от това зависи верността на резултатите“- посочи пред БНР проф. Свинаров, който е и председател на Българското дружество по клинична лаборатория. По думите му, само за година в България са разкрити много лаборатории с добра техника и експерти, които да гарантират, че данните от вземаните проби са достатъчно достоверни . "Тази технология отчита и новите мутации на вируса“ – категоричен е професорът. Над 200 специалисти по диагностика и лечение на Covid-19 взеха участие в обучение, организирано от Дружеството по клинична лаборатория.

Пристигнаха още над 21 хиляди ваксини срещу Covid-19

Днес в България са пристигнали 21 060 дози от ваксината срещу Covid-19 на Pfizer/BioNTech. За това съобщиха от Министерството на здравеопазването. Ваксините се разпределят сред регионалните здравни инспекции. 
През деня на много места отворените от днес зелени коридори за ваксинация срещу Covid-19 са спрели да имунизират извънпланово заради изчерпване на ваксините, предадоха нашите репортери.
Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Йоан Колев + Екип „Новини“

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 15 април 2024 г.

От дни начело на България е поредният служебен кабинет, този път с министър-председател Димитър Главчев. Как това ще се отрази на пътя ни към еврозоната и достатъчно ли ще е времето за изпълнение на поетите задачи – отговорите търсим в..

публикувано на 15.04.24 в 19:00

България днес – 12 април 2024 г.

В „България днес“ ви отвеждаме до Източна Албания , където се срещаме с поредните герои от поредицата ни „Радио България при българите във…“ . Те са от село Връбник – най-източната точка на Албания , някои от тях вече живеят извън селото, но..

публикувано на 12.04.24 в 19:00

България днес – 11 април 2024 г.

В „България днес“ на 11 април отбелязваме 60-та годишнина от първия български граждански презокеански полет, разговаряме с художничката и авторка на плакати Радослава Боор за плакатната изложба, посветена на правата на жените, която тя представя..

публикувано на 11.04.24 в 19:00