Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Челе ди Булгерия посрещнаха пролетта с мартеници пред паметника на хан Алцек

Снимка: Община Челе ди Булгерия

Ученици в италианското градче Челе ди Булгерия отпразнуваха наближаването на пролетта по стар български обичай. На 1 март, децата  рецитираха стихотворения на български, пяха български песни и си размениха мартенички. Накрая, заедно с тяхната учителка по български език Даниела Шопова, малчуганите си направиха празнични снимки пред паметника на хан Алцек в центъра на градчето, за да отдадат почит на далечните си прабългарски корени. Към тях се присъединиха и общински служители.

Проявата, според Джино Марота -  кмет на Челе ди Булгерия, е начин на местната общност да поддържа жива връзката си с България. В момента, въпреки пандемията с коронавирус, в училищата на италианската община се преподава официално български език като свободно избираем предмет. Проектът е подкрепен от българското Министерство на културата и обхваща близо 100 деца. 

Преди близо  5 години Челе ди Булгерия се побратими с втората българска столица Велики Преслав. Оттогава двете общини поддържат активни контакти и работят по общи образователни проекти. Сега италианската община се готви да се побратими и с град Болгар в Русия, който също е основан от прабългарите.

Съставил : Венета Николова

Снимки: Община Челе ди Булгерия


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Нучи Гроздани - учителят от Поградец

Албанският град Поградец , разположен на югозападния бряг на Охридското езеро, е място, където живеят и работят немалко албански граждани с български произход. Градът е център на едноименната община в област Корча, Източна Албания . Поградец е..

публикувано на 29.03.24 в 09:10

Правителството отпусна средства за българските общности в ЮИЕ

Министерският съвет одобри средства до 2 100 000 лева по Програмата за подкрепа на организациите на българските общности в Албания, Сърбия, Косово, Украйна и Молдова и на граждани на Република Северна Македония с българско самосъзнание за работа..

публикувано на 27.03.24 в 16:43

Българско училище "Гергана" ще отбележи тържествено 20-ия си рожден ден

По традиция българската общност в американския североизток празнува Деня на българската просвета и култура и славянската писменост 24 май с редица концерти. Особено тържествено празникът ще бъде отбелязан от българското училище и хор "Гергана" в..

публикувано на 27.03.24 в 16:37