Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празнична алея на занаятите за 3 март в Банкя

Споделeно наследство с поглед към бъдещето

Снимка: facebook/rayonbankya

Празнична Алея на традиционните художествени занаяти организира на 3 март Регионалната занаятчийска камара - София в курортното градче Банкя. Повод е Националният празник, а целта – красивите изделия на занаятчиите да допринесат за доброто настроение и да напомнят, че живите занаяти съхраняват българския дух и запазват националната ни идентичност.

Алеята на занаятите в Банкя ще събере на едно място майстори на художествено плетиво, изделия от дърво, сувенири и предмети за бита, скулптура и каменоделие, везбарство, рисуване и гравиране върху стъкло и кожа, изработка на народни ризи, художествено леене, керамика и много други. Поканата към жителите и гостите на Банкя е да посетят пешеходната зона, която е в близост до парк "Ротонда", а там освен да разгледат, ще могат и да си закупят ръчно изработени изделия лично от занаятчиите. Предвидени са и демонстрации на дейности от майсторската работилница, но със съвременен привкус. „По време на тази празнична Алея на занаятите хората ще се докоснат до изделия с висока естетическа стойност и ще се запознаят с най-доброто качество на занаятчийския труд в момента у нас“ – увери в интервю за Радио България известният коафьор и председател на Регионалната занаятчийска камара Кръстю Капанов:


„Няма къде да се видят качествените произведения на занаятчиите, ако не са подобни изложения. Особено с навлизането на пазара на евтини изделия, често китайско производство, нещата придобиват друг смисъл. А българските занаятчии имат много богато и хубаво творчество. Гостите на Алеята в Банкя ще се зарадват на много красиви неща, направени с почерка на родните майстори. Занаятчиите имат не само нужда от средства, а и място, за да се представят пред обществеността. Изключително важно eда се подпомогне малкият и среден бизнес, в случая занаятчийството във всичките му форми. Тази помощ, която ни оказва кметството на Банкя сега, е добре дошла, затова сме много благодарни за тази глътка въздух за нас. Но не срещаме особено разбиране сред управляващите, за това, че трябва повече законова защита за занаятчийския труд.А занаятчиите в страната са хиляди, но те не се регистрират в съсловни организации, защото законът не ги задължава.“



Стилист Капанов припомни, че неговата организация, в която членуват 869 активни занаятчийски предприятия, отдавна е изготвила предложение за законови промени. Те искат да се гарантира качеството на услугите при занаятчийския труд и да има по-добър регламент и защита на заетите в тази сфера. До момента неволите на българските занаятчии не са били обект на внимание от страна на законотворците. Надеждата е, че задаващия се нов парламент ще се отнесе с повече разбиране към нуждите на предприемачите, които практикуват занаят.

През изминалите години много от занаятчиите потърсиха възможности за работа в чужбина, а сега мерките срещу пандемията ги оставиха почти без средства за препитание. „У нас има много таланти, но проблемът е, че остават до едно ниво, а както във всяка професия, човек трябва да расте и да се развива“ – казва стилист Кръстю Капанов:



„Важно е за младите хора да се изграждат като добри майстори, фризьорите също са занаятчии. Аз се радвам на всичко красиво, особено художниците, сред тях има такива, които с удоволствие се занимават с фризьорския занаят. Пандемията обаче се отрази на работата на всички нас. Спазваме мерките за безопасност и приемаме толкова клиенти, колкото условията позволяват. Но мерките няма да отпаднат скоро, затова ще продължаваме да пазим преди всичко здравето на хората.“

Снимки: facebook/rayonbankya, БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 28 март 2024 г.

В "България днес" на 28 март ще проверим каква е ситуацията на Летище София два дни преди приемането на България в Шенген по въздух и море, след това ще разкажем малко известната история на българската доброволческа рота № 4093, част от НАТО в разгара на..

публикувано на 28.03.24 в 19:00

На Летище София преди присъединяването ни към Шенген по въздух и вода

На 31 март България и Румъния се присъединяват към Шенгенското пространство по въздух и вода. Австрия остава последният препъникамък, който спира двете страни в стремежа им към пълноправно членство в европейското пространство на свободно движение без..

публикувано на 28.03.24 в 12:40

Изложба представя 20-годишната история на България в НАТО

Изложба, отбелязваща двадесетата годишнина от членството на Република България в НАТО, ще бъде открита на 28 март в Националния военноисторически музей в София. Експозицията е озаглавена "Българската армия – 20 години част от НАТО"..

публикувано на 28.03.24 в 06:25