Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празнична алея на занаятите за 3 март в Банкя

Споделeно наследство с поглед към бъдещето

Снимка: facebook/rayonbankya

Празнична Алея на традиционните художествени занаяти организира на 3 март Регионалната занаятчийска камара - София в курортното градче Банкя. Повод е Националният празник, а целта – красивите изделия на занаятчиите да допринесат за доброто настроение и да напомнят, че живите занаяти съхраняват българския дух и запазват националната ни идентичност.

Алеята на занаятите в Банкя ще събере на едно място майстори на художествено плетиво, изделия от дърво, сувенири и предмети за бита, скулптура и каменоделие, везбарство, рисуване и гравиране върху стъкло и кожа, изработка на народни ризи, художествено леене, керамика и много други. Поканата към жителите и гостите на Банкя е да посетят пешеходната зона, която е в близост до парк "Ротонда", а там освен да разгледат, ще могат и да си закупят ръчно изработени изделия лично от занаятчиите. Предвидени са и демонстрации на дейности от майсторската работилница, но със съвременен привкус. „По време на тази празнична Алея на занаятите хората ще се докоснат до изделия с висока естетическа стойност и ще се запознаят с най-доброто качество на занаятчийския труд в момента у нас“ – увери в интервю за Радио България известният коафьор и председател на Регионалната занаятчийска камара Кръстю Капанов:


„Няма къде да се видят качествените произведения на занаятчиите, ако не са подобни изложения. Особено с навлизането на пазара на евтини изделия, често китайско производство, нещата придобиват друг смисъл. А българските занаятчии имат много богато и хубаво творчество. Гостите на Алеята в Банкя ще се зарадват на много красиви неща, направени с почерка на родните майстори. Занаятчиите имат не само нужда от средства, а и място, за да се представят пред обществеността. Изключително важно eда се подпомогне малкият и среден бизнес, в случая занаятчийството във всичките му форми. Тази помощ, която ни оказва кметството на Банкя сега, е добре дошла, затова сме много благодарни за тази глътка въздух за нас. Но не срещаме особено разбиране сред управляващите, за това, че трябва повече законова защита за занаятчийския труд.А занаятчиите в страната са хиляди, но те не се регистрират в съсловни организации, защото законът не ги задължава.“



Стилист Капанов припомни, че неговата организация, в която членуват 869 активни занаятчийски предприятия, отдавна е изготвила предложение за законови промени. Те искат да се гарантира качеството на услугите при занаятчийския труд и да има по-добър регламент и защита на заетите в тази сфера. До момента неволите на българските занаятчии не са били обект на внимание от страна на законотворците. Надеждата е, че задаващия се нов парламент ще се отнесе с повече разбиране към нуждите на предприемачите, които практикуват занаят.

През изминалите години много от занаятчиите потърсиха възможности за работа в чужбина, а сега мерките срещу пандемията ги оставиха почти без средства за препитание. „У нас има много таланти, но проблемът е, че остават до едно ниво, а както във всяка професия, човек трябва да расте и да се развива“ – казва стилист Кръстю Капанов:



„Важно е за младите хора да се изграждат като добри майстори, фризьорите също са занаятчии. Аз се радвам на всичко красиво, особено художниците, сред тях има такива, които с удоволствие се занимават с фризьорския занаят. Пандемията обаче се отрази на работата на всички нас. Спазваме мерките за безопасност и приемаме толкова клиенти, колкото условията позволяват. Но мерките няма да отпаднат скоро, затова ще продължаваме да пазим преди всичко здравето на хората.“

Снимки: facebook/rayonbankya, БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Завърнаха се моряците от екипажа на освободения кораб „Руен“

Петимата моряци от отвлечения, през декември край Сомалия, кораб "Руен", който беше освободен от индийския боен флот преди 9 дни, се завърнаха във Варна. Те се прибраха с полет от Оман през Турция. От Параходство "Български морски флот" потвърдиха, че..

публикувано на 26.03.24 в 10:15

Във вторник - пролетни температури, но с валежи от дъжд и сняг по планините

След временното намаление на облачността, от югозапад ще започне ново увеличение. Северозападният вятър ще отслабне, в Западна България ще стихне. Минималните температури ще бъдат между минус 1° и 4°, в София – около минус 1°, като на места в..

публикувано на 25.03.24 в 20:05

С 10% са се повишили цените на жилищата в България за година

През четвъртото тримесечие на 2023 г. цените на жилищата в България са се увеличили с 10.1% в сравнение с четвъртото тримесечие на 2022 г., като 10,5% е ръстът на цените на новите жилища, а 9,8% - на съществуващите. Това показват изнесени днес..

публикувано на 25.03.24 в 16:30