Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С теменужки Пловдив разкраси Хълма на освободителите

Снимка: marica.bg

Над 2000 теменужки украсяват от тази сутрин цветарниците пред паметника на руския император Александър II и загиналите за освобождението на България от османско иго руски воини, предаде агенция „Фокус“. 
Това е част от подготовката за организираното от Община Пловдив тържествено честване на националния празник 3 март. Очаква се за пореден път утре стотици пловдивчани да се изкачат до върха на Бунарджика с паметника на Альоша, за да отдадат своята почит към обреклите живота и съдбата си за свободата на България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

„Хвърковатата чета на Бенковски”, художник Петър Морозов

Чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски

Създателят на вътрешната организация за освобождение на България Васил Левски при формиране на революционните комитети в българските земи първи включва в тях чужденци, работещи в "Източната железница" на барон Мориц Хирш. Върху неговата революционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Преди 80 години е открита Казанлъшката гробница

"Човекът не знае пътя към небето, но конят го знае", гласи поговорка на траките. Затова тракийските царе задължително са изпращани в отвъдното заедно със своите коне. Заради многобройните могили с погребения на владетели от елинистичната епоха,..

публикувано на 19.04.24 в 04:35

Нови технологии пресъздават битката при Тутракан

Иновативен музеен обект отваря врати във военното гробище край Тутракан. Мемориалът "Тутраканска епопея – 1916" е в построена за целта нова музейно-експозиционна сграда. Тя включва редица нови технологии, които потапят посетителя в историята на..

публикувано на 18.04.24 в 12:15