Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите отбелязват националния си празник

Снимка: Венета Николова

България отбелязва националния си празник - 3 март, с редица прояви в страната и чужбина.

Президентът Румен Радев ще отдаде почит пред паметта на българските опълченци и руските воини, загинали за свободата на България на връх Шипка.

Председателят на парламента Цвета Караянчева, под чийто патронаж се провеждат честванията в Габрово, вече се изкачи на върха и оттам припомни, че  "България е древна държава с дълбоки корени“.

Въпреки отменената тържествена церемония на Шипка, се очаква българи от различни краища на страната да се изкачат до Паметника на Свободата.

В обръщение по повод 143 години от Освобождението премиерът Бойко Борисов подчерта, че страната ни преминава през сериозно изпитание, а ключът към връщането на нормалността е в единството.

В София честванията започват в 11:00 часа пред паметника на Незнайния воин, а кулминацията е тържествена заря-проверка вечерта на площад "Народно събрание".

Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна" поздрави българите за националния празник с писмо до медиите. В него се припомня заслугата на бесарабските българи, които активно участват в освободителния процес.

Чрез Фейсбук към българите поздрав отправят и деца от българските неделни училища по света - Гърция,  Франция, Норвегия, Швейцария, Италия и други страни.

За първи път Ниагарският водопад ще бъде осветен в цветовете на българския трибагреник. Повод за това са както националният празник на България, така и 55 години дипломатически отношения между България и Канада.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за значими валежи за 6 области на Източна България

В четвъртък , 18 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Ще е облачно. Валежи сутринта ще има предимно в Източна България. Остава ветровито, с умерен, в Дунавската равнина – силен, студен северозападен вятър...

публикувано на 17.04.24 в 21:00

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00
Калоян Гешев

Български седмокласник е трикратен шампион по скоростно смятане

Седмокласникът Калоян Гешев от столичното 125 СУ “Боян Пенев” стана трикратен шампион по скоростно смятане. Той спечели първо място на Олимпиадата по умствени изчисления, която се проведе онлайн. Калоян сърба 243 точки и така успя да отстрани..

публикувано на 17.04.24 в 17:43