Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 361

Снимка: архив

Обсъждат правилата за влизане на туристи в България в условията на пандемията
Премиерът Бойко Борисов е разпоредил на здравния министър Костадин Ангелов да започне обсъждането на правилата и мерките, при които в България ще се допускат чужди туристи. Това стана ясно на днешното заседание на премиера с Националния оперативен щаб. „Много ясно трябва да посочим на нашия туристически бранш как ще приемаме туристите – с PCR, без PCR, с антигенен тест, със зелен паспорт или така, както считате за правилно. Но ясно да е определено, за да не провалим новия туристически сезон“, категоричен беше премиерът Борисов.

2403 нови случая на коронавирус са открити за последното денонощие
Общо 2403 нови случая на коронавирус са открити в България за последните 24 часа. Те са установени при извършени 14 563 теста, или положителни са 16,5% от пробите, показват данни от Единния информационен портал. Най-много новозаразени са открити в София – 737, следват Пловдив – 187, и Плевен – 129. Смъртните случаи на инфектирани с вируса за вчера са 83, общият брой на жертвите достигна 10 391. Активните случаи са 33 227. Хоспитализирани са 5009 души, от които 423 в интензивно отделение. За последното денонощие са ваксинирани 20 233 души. От началото на имунизационната програма на 41 525 души е поставена втора доза.

Болниците се справят с ръста на хоспитализираните с Covid-19
Натиск върху болниците не се отчита. Системата е подготвена за ръста на случаите на Covid-19, което се дължи на британския вариант на вируса. Това беше докладвано на работното съвещание при премиера Бойко Борисов с Националния оперативен щаб, след като за второ поредно денонощие бяха отчетени над 2 хиляди новозаразени, а за последното денонощие за първи път тази година броят на настанените в болници с коронавирусна инфекция надхвърли 5 хиляди. В момента се увеличават болничните легла на национална база с оглед подготовката на системата. Нови дози ваксина се очакват в България най-рано на 8 или 9 март.

Контакт с Covid-19 спря българска бадминтонистка в Базел
Българската бадминтонистка Мария Мицова е спряна от участие в големия турнир в Базел, Швейцария, с награден фонд 130 хиляди долара. Причината е, че е била в контакт с член на българския отбор, който е дал положителна проба за коронавирус, са съобщили от световната федерация по бадминтон (BWF), цитирана от БНР-„Хоризонт“Мицова е карантинирана в официалния хотел на турнира.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставила: Миглена Иванова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 12 април 2024 г.

В „България днес“ ви отвеждаме до Източна Албания , където се срещаме с поредните герои от поредицата ни „Радио България при българите във…“ . Те са от село Връбник – най-източната точка на Албания , някои от тях вече живеят извън селото, но..

публикувано на 12.04.24 в 19:00

България днес – 11 април 2024 г.

В „България днес“ на 11 април отбелязваме 60-та годишнина от първия български граждански презокеански полет, разговаряме с художничката и авторка на плакати Радослава Боор за плакатната изложба, посветена на правата на жените, която тя представя..

публикувано на 11.04.24 в 19:00

България днес – 10 април 2024 г.

В „България днес“ на 10 април ви разказваме за Рамазан Байрам – мюсюлманският празник с послание, срещаме ви с Елена Ганева-Роблес, преподавател на български и британски деца в Лондон. Разбираме и защо едно българско семейство загърби бизнеса си у..

публикувано на 10.04.24 в 19:00