Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

140 години от рождението на Тодор Александров

Бюст – паметник на Тодор Александров в Благоевград
Снимка: bulgarianhistory

На 4 март се навършват 140 години от рождението на войводата Тодор Александров. Роденият в Щип революционер е смятан за втората най-влиятелна личност в македонските борби след Гоце Делчев.

Още 16 годишен ученик в Скопие се включва във ВМОРО. След Илинденско-Преображенското въстание е вкаран в османски затвор. Като четнически войвода от 1911 г. е избран за член на Централния комитет на организацията. През Първата световна война, ръководи българското военно разузнаване на Солунския фронт. След 1918 г. е виден деец на македонската емиграция в България. Ръководи всички нейни легални и нелегални изяви.



Убит е трагично през 1925 г. в Пирин, след подписването на Майския манифест във Виена, за сътрудничество на ВМРО с Коминтерна. Неговият девиз винаги е бил 
– „Всичко за Македония“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Започна Светата Четиридесетница - време на духовно пречистване

От днес започва Великият пост, най-дългият в календара на Православната църква. Първата и последната седмица се спазва строг пост и освен животинските и млечни храни, които са изключени през целия период на постене, не са позволени растителни мазнини..

публикувано на 18.03.24 в 09:13

В Брадвари честваха древния празник на слънцето и огъня Невруз

В силистренското село Брадвари на 17 март отбелязаха традиционният пролетен празник на алианите Невруз.За събитието организирано от Сдружението „Алеви“ и кметството в селото дойдоха гости от много селища в Североизточна България, политически и..

публикувано на 17.03.24 в 17:06

Навлизаме във Великите пости без духовен пастир

"И прости нам дълговете ни, както и ние прощаваме на длъжниците ни…" Всеки християнин помни смисъла на тази фраза от Господнята молитва, защото около нея е изградено Христовото учение за любовта и прошката. Знае, че който не е способен да прости,..

публикувано на 17.03.24 в 04:30