Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въвеждат се локални мерки срещу разпространението на вируса

Британският вариант на Covid-19 разболява все повече хора

Снимка: БГНЕС

Третата вълна на разпространение на коронавируса вече е факт и на нея се дължи тенденцията за плавно покачване на заболяемостта и на заетостта на болничните легла в България, обяви на редовния брифинг за актуалната епидемична обстановка в страната здравният министър проф. Костадин Ангелов. Той открои и един положителен факт – докато през миналата седмица съотношението между броя на новозаразените спрямо този на излекуваните е бил 3:1, през настоящата стойностите са 2:1.

Министър проф. Костадин Ангелов
Увеличаването на случаите на Covid-19 се дължи на бързото разпространение на британския вариант, каза още министърът. В момента се заразяват 285 души на всеки 100 хиляди, но разликата между отделните райони е много голяма. Така в Кюстендил с коронавирус са 487 на 100 хил. души, а в Търговище – 26 на 100 хиляди. Това налага въвеждането на локален подход по отношение на противоепидемичните мерки, заяви проф. Костадин Ангелов. Той даде за пример Бургас, където днес регионалният щаб е отменил плановите операции и препоръча това да сторят в Кюстендил, Плевен, Враца.

През март се очаква да получим 105 300 ваксини на Pfizer/BioNTech, 85 200 на Moderna и 300 хил. на AstraZeneca, съобщи Богдан Кирилов, председател на Изпълнителната агенция по лекарствата. Засега няма потвърждение от Германия и Франция за предоставянето на ваксини, които да върнем на по-късен етап, добави той.

Богдан Кирилов
По отношение на предизборната кампания и евентуалните масови събития на партиите здравният министър подчерта, че събиранията на закрито са забранени със закон. Той препоръча на политиците да се погрижат за здравето на избирателите си, провеждайки агитацията дистанционно, а срещите с хората да стават на открито при спазване на дистанция и с предпазни средства.

Проф. Костадин Ангелов обърна внимание и на конспиративните теории срещу ползите от ваксинацията, които бързо достигат до най-уязвимите – възрастните хора. „Всеки ден се борим с лъжи“, заяви министърът. Това е причината в следващите дни в националните медии да бъде пуснат клип за мотивиране на колебаещите се.

България заема 18 място по заболяемост в Европейския съюз. До момента близо 250 хил. души са имунизирани срещу коронавирус, а с втора доза са 41 хиляди. Броят на хоспитализираните надхвърля 5 хиляди. 48% от леглата за неусложнени пациенти са заети в болниците, както и 51% от местата в интензивните отделения. 733 медици са с Covid-19 при общо 10 309 от началото на епидемията.

Снимки: БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Полезно: Как получават пенсия българи с осигурителен стаж в България и други страни в ЕС

С влизането на България в Европейския съюз на 1 януари 2007 г. се откриха много нови възможности за трудова реализация на българите в други страни-членки на ЕС. И те се възползваха. Как обаче се сумира осигурителният стаж, придобит и у нас, и в други..

публикувано на 29.03.24 в 11:25
Гвардейски представителен духов оркестър

Военни маршове и джаз за 20 години България в НАТО

Любимият на българската публика Гвардейски представителен духов оркестър, Представителният ансамбъл на въоръжените сили и Джаз-бендът на НАТО, в който участват музиканти от различни страни-членки на алианса, ще изнесат тази вечер от 18.00 часа в..

публикувано на 29.03.24 в 09:05
Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25